Cei trei giganţi, cărora li s-au alăturat biblioteci şi asociaţii de editori din SUA şi Europa, se opun unei înţelegeri amiabile care ar putea face din Google sursa principală de cărţi scanate. "Google încearcă să monopolizeze sistemul bibliotecilor digitale. Dacă înţelegerea va funcţiona, vor da lovitura
Totul a pornit în 2008, când compania care a creat imensul motor de căutare a ajuns la o înţelegere cu editorii şi autorii în privinţa a două procese care acuzau compania de încălcarea drepturilor de autor pentru scanarea neautorizată a cărţilor. În această înţelegere, Google a fost de acord să plătească 125 milioane de dolari pentru a crea un Registru al Drepturilor Cărţii, în care autorii şi editorii îşi pot înregistra operele, urmând să primească 70% din vânzarea lor, companiei Google revenindu-i 30% din câştiguri.
Google ar fi primit şi dreptul de a digitaliza cărţi cărora nu li se cunoaşte autorul. Volumele de acest tip, pentru care nu poate pretinde nimeni drepturi de autor, se estimează că reprezintă 50-70% dintre cărţile publicate după 1923. Înţelegerea Google cu editorii şi autorii ar trebui să trebui să fie parafată până pe 4 septembrie.
Arhiva pentru Internet scanează 1.000 cărţi zilnic, la preţul de 30 cenţi pagina. Această formaţiune non-profit s-a opus, de multă vreme, acestei înţelegeri dintre Google, editori şi autori. Avocatul alianţei nou-create este Gary Reback, cel care a convins Departamentul de Justiţie din SUA să demareze o anchetă asupra practicilor non-concurenţiale ale Microsoft, în anii 90.
Conform datelor furnizate de compania de cercetare ComScore Inc, Google domina în iunie aproximativ 65% din piaţa motoarelor de căutare. Împreună, Microsoft şi Yahoo acopereau 28%.
Gigantul informaţional Microsoft a raportat în luna iulie scăderea cu 29% a profitului net înregistrat în al patrulea trimestru fiscal, la 3,05 miliarde dolari, sau 34 cenţi pe acţiune. La rândul său, Yahoo! Inc., deţinătorul celui de-al doilea cel mai popular motor de căutare, a anunţat un profit net în creştere la 141,4 milioane dolari pentru al doilea trimestru, dar a estimat că vânzările vor scădea în trimestrul următor, din cauza reducerii bugetelor pentru publicitate.