O echipă de cercetători a descifrat genomurile a două specii de alge marine verzi şi au identificat genele care le permit să capteze dioxidul de carbon. Potrivit cercetătorilor aceste alge menţin echilibrul chimic în oceane şi mări.
Aceste două specii de alge măsoară mai puţin de un micron şi sunt foarte răspândite în oceanele lumii, indiferent de climă. Acestea stochează dioxid de carbon şi produce glucide şi oxigen, spun oamenii de ştiinţă.
"Genomul acestor alge marine conţin caracteristici importante care sunt similare cu cele ale primelor alge, cele care au permis evoluţia vieţii şi cele care şi-au adus contribuţia în lanţul evolutiv", a declarat Alexandra Worden, de la Monterey Bay Aquarium Research Institute, unul dintre autorii acestui studiu.
Tocmai capacitatea acestora de a înmagazina dioxid de carbon poate juca un rol important în lupta împotriva încălzirii globale mai spun cercetătorii. Codurile genetice ale acestor alge conţin informaţii despre modul în care prin fotosinteză o planetă sterilă ar putea deveni purtătoare de viaţă.