Directorul AID a explicat că nu vom avea hotărâri ale instanţelor în cazuri mari de corupţie aşa cum a cerut CE pentru ridicarea mecanismului de cooperare şi verificare în domeniul justiţiei. Acest lucru este dorit de România prin vocea preşedintelui Traian Băsescu care a cerut CSM să facă eforturi în acest sens.
"Nici pe procedură nu vom avea astfel de decizii pentru că soluţionarea cazurilor va dura mult în instanţă. Nu sunt convins că în ţara asta cineva va lupta cu adevărat împotriva corupţiei. Nici parchetele, poate nici instanţele, nici mediul politic", a spus Alexandru Cumpănaşu.
"Sigur că pentru Comisia Europeană reconfirmarea lui Daniel Morar în funcţia de şef al DNA este un lucru bun. Eu m-aş mai aştepta ca Comisia să se pronunţe asupra altor probleme ale justiţiei şi la funcţionarea parchetelor în general", a mai adăugat directorul AID.
În opinia directorului AID, Alexandru Cumpănaşu, este foarte interesant cum vor relaţiona cele două partide ale coaliţiei aflate acum la putere, deoarece anul trecut au avut viziuni diferite legate de activitatea DNA.
"Aş lega această nominalizare la şefia DNA de compoziţia Comisiei juridice de la Cameră care funcţionează ca un filtru pentru dosarele miniştrilor parlamentari. Avem acolo un preşedinte de la PD-L şi un preşedinte de la PSD. Pentru reprezentanţii ambelor partide ar putea fi o combinaţie de cald şi rece. Rece, pentru că a fost nominalizat domnul Morar şi cald, pentru că încă au controlul asupra mersului dosarelor", a mai spus Cumpănaşu.