Aceste construcţii cenuşii de mici dimensiuni ilustrează amploarea progreselor făcute în ultimii 20 de ani de acest stat balcanic, care a trăit timp de patru decenii (1945-1985) sub autoritatea dictatorului comunist Enver Hoxha, obsedat de eventualitatea unei agresiuni externe.
Ironia istoriei, Tirana va adera la summitul de la Strasbourg şi Kehl, din 3-4 aprilie, la NATO, organizaţie militară de care s-a temut atât de mult de-a lungul anilor."Albania era înconjurată de duşmani. Existenţa sa era ameninţată. Trebuia să se apere", afirmă în prezent văduva dictatorului, Nexhmije Hoxha.
Adesea grupate câte două sau trei, micile cupole din beton armat, cu intrare strâmtă, pot fi văzute în apropierea drumurilor, pe dealuri, în grădini sau în apropierea plajelor. "Buncărele trebuiau să reziste la tot, iar forma lor a fost concepută pentru ca gloanţele să ricoşeze", explică fostul ministru adjunct al apărării, Maliq Sadushi. "Specialiştilor le-au trebuit doi ani pentru a găsi formula 'buncărului ideal'", adaugă fostul oficial.