"Deşi nu se spune în mod explicit, se naşte un semn de întrebare privind calendarul adoptării euro, pentru că una este să ajungi la un deficit (bugetar, n.r.) de 3% (din PIB, n.r.) de la 5% sau 4,6%, cât era deficitul prevăzut înainte, şi alta e să ajungi la 3% pornind de la 7,3% (din PIB, n.r.). Lucrul acesta nu transpare în mod explicit în proiecţiile Fondului şi aţi văzut că reprezentanţii Fondului au evitat să dea un răspuns clar", a spus Lazea.
El a precizat că un deficit public de 6% din PIB în 2010 este "foarte mult", iar o astfel de ajustare este "foarte lentă" şi creează probleme atât în privinţa respectării calendarului de aderare la zona euro, cât şi asupra posibilităţii de finanţare, în cazul scăderii încrederii faţă de România.
Potrivit programului de convergenţă înaintat de guvernul român, autorităţile s-au angajat să reducă deficitul bugetar spre 3% din PIB în 2011, astfel încât nivelul să fie în conformitate cu limitele impuse prin Tratatul de la Maastricht şi România să poată intra în ERM-2, zona de aşteptare pentru adoptarea euro, în 2012.
"Dacă se reîntoarce creşterea economică repede, atunci un deficit bugetar de 3% din PIB în 2011 este credibil, dar, dacă nu, ţinta poate nu va mai fi reală. Am văzut însă ţări care şi-au redus deficitul bugetar cu 3 puncte procentuale într-un an", a spus Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România.