Ca şi ceilalţi 50 de imigranţi de la centrul de la Şomcuta Mare, din Maramureş, Kasim visa să ajungă în Europa de Vest. Călătoria lui s-a oprit însă în România. Criza economică, şomajul sau dificulatatea de a trăi într-o ţară necunoscută nu l-au speriat pe Kasim. "În Europa avem cel puţin o şansă să supravieţuim", spune el.
Kasim spera să ajungă în Germania. I s-a părut lui că o noapte de drum din Ucraina ar fi cam puţin şi că locul unde a ajuns nu prea semăna cu imaginile cu Germania pe care le văzuse el la televizor, dar şi-a crezut călăuzele pe cuvânt şi a salutat toţi trecătorii în germană, sperând ca unul dintre ei să îl conducă la centrul de refugiaţi.
Oamenii din zonă se amuză atunci când văd un nou african sau asiatic. Ştiu că o să le spună "Gutten Tag". Dacă înainte văzuseră negri doar la televizor, acum s-au obişnuit cu prezenţa lor şi spun că sunt serioşi, muncesc bine şi nu fac probleme.
Oficial, sunt 65.000 de imigranţi în România, dar cifra lor este în continuă creştere. La centrul din Şomcuta Mare sunt imigranţi din Africa, India, Irak şi Afganistan.
Statul le asigură cazare, masă şi câte ceva de îmbrăcat, dar banii de buzunar sunt foarte puţini. Localnicii sunt însă mulţumiţi, pentru că oricum lipsea forţa de muncă din zonă, scrie Le Monde.
În fiecare dimineaţă tânărul somalez merge la ferma unde lucrează, îşi bea cafeaua, se joacă un pic cu fiul patronului, care îl şi învaţă limba română, după care pleacă cu vacile. Seara, la ora mulsului, povesteşte, cu puţina lui română, depre ţara lui. Karim are şi o iubită la Şomcuta Mare, care a acceptat sa-i fie soţie şi ar vrea să rămână în România pentru totdeauna.