"Oprirea livrării creează o situaţie dificilă, dar nu imposibil de rezolvat. Obligaţia noastră este de a menţine în stare de funcţionare sistemul naţional de transport. Populaţia să nu fie afectată în niciun fel, în această iarnă, şi nici instituţiile publice, grădiniţele, şcolile", a declarat ministrul Economiei, în legătură cu situaţia creată de oprirea importării de gaze prin punctul Medieşu Aurit.
Videanu a explicat să s-a luat în calcul afectarea într-un grad cât mai mic al industriei. În momentul de faţă nu sunt încă probleme, dar dacă temperaturile vor scădea sub minus 10-15 grade Celsius cantităţile de gaze pentru industrie vor trebui reduse pentru perioade scurte, a precizat ministrul.
"Ceea ce trebuie să acoperim este un gol de circa şapte milioane de metri cubi de gaze, lucru care se întâmplă", a spus Adriean Videanu. Cele trei priorităţi enumerate de el sunt Bucureşti, Galaţi şi Piteşti.
"Cel puţin Gazpromul ne asigură că el furnizează cantitatea de gaz contractuală către Wintershall şi Imex, cei doi importatori principali în România, dânşii declinând responsabilitatea neajungerii gazului în România. Am discutat şi cu autorităţile ucrainiene şi sperăm ca mâine, după întâlnirea de la Moscova, să avem un răspuns. Dar în strategia pe care am adoptat-o nu ţinem cont de răspunsul pe care mâine îl aşteptăm de la Moscova", a spus Videanu.
Pe o perioadă limitată, Comandamentul de Urgenţă se va întâlni zilnic pentru a gestiona operativ fiecare situaţie ce ar putea apărea, a anunţat ministrul Economiei.