Nu este nou acest Raport, elaborat de serviciile de infromaţii pe baza analizei serviciului de informații CIA, relatează NBC News, citând surse oficiale Dar, cu siguranță, lansarea publică a raportului declasificat concluzii va marca un nou capitol în relațiile dintre noua Administrație SUA a lui Joe Biden și Arabia Saudită. Fostul președinte Donald Trump a avut o relație bună cu prințul moștenitor, pe care îl numea „prieten” al SUA și despre care spunea că a făcut foarte multe pentru deschiderea socială și economică a Arabiei Saudite. Trump nu a implicat problema asainării lui Khashoggi în discuțiile sale cu prințul moștenitor, cel puțin nu la nivel public, deși moartea acestuia a dus la tensionarea relațiilor dintre SUA și Arabia Saudită.
În timpul campaniei pentru Casa Albă, Joe Biden a promis să îi facă pe saudiţi „să plătească preţul şi să îi facă, de fapt, proscrişii care sunt”.
Jamal Khashoggi, în vârstă de 59 de ani, jurnalist critic fata de puterea saudit, lucra pentru The Washington Post când a fost atras în consulatul saudit din Istanbul, pe 2 octombrie 2018, şi ucis de o echipă de agenţi ai serviciilor secrete care aveau legături strânse cu prinţul moştenitor. Trupul său a fost dezmembrat în parte cu un fierăstrău, au spus oficialii americani, iar rămăşiţele nu au fost găsite. Khashoggi venise la consulat ca sa obtina actele necesare pentru a se casatori cu o femeie turca Hatice Cengiz, care il astepta in afara consulatului.
La un an de la asasinarea jurnalistului, în septembrie 2019, au ieșit la iveală detalii cutremurătoare despre moartea acestuia. În ultimele minute de viață, Jamal Khashoggi i-a rugat pe ucigaşii săi să nu îi acopere gura, motivând că suferea de astm şi s-ar fi putut sufoca.
"Știi ce urmează". Detalii cutremurătoare despre ultimele minute din viața jurnalistului Khashoggi
Cine a fost condamnat după asasinarea lui Khashoggi
Opt bărbaţi au fost condamnaţi într-un proces pe care observatorii internaţionali l-au numit o farsă. Cinci dintre ei au primit pedeapsa cu moartea. Sentinţele au fost comutate la 20 de ani de închisoare după ce, aparent, au fost iertaţi de rudele lui Khashoggi.
După ce iniţial a negat asasinatul, Riadul a avansat mai multe versiuni contradictorii şi susţine în prezent că jurnalistul a fost ucis în cursul unei operaţiuni a unor agenţi fără autorizaţie oficială. Guvernul saudit a admis oficial că jurnalistul a fost ucis din greşeală, în timp ce s-ar fi încercat extrădarea acestuia cu forța. Saudiţii au spus și că echipa implicată în asasinarea lui Khashoggi ar fi lucrat pe cont propriu, iar prinţul moştenitor nu a fost implicat în această acțiune.
Agnès Callamard, expert francez în drepturile omului și raportor special pentru execuții extrajudiciare, care a anchetat cazul pentru Naţiunile Unite, a acuzat Arabia Saudită de „execuţie deliberată şi premeditată, un asasinat extrajudiciar pentru care statul Arabia Saudită este responsabil sub legea internaţională a drepturilor omului”, în Raportul publicat în iunie 2019 la un an de la asasinarea jurnalistului.
Prinţul moştenitor saudit, Mohammad bin Salman, a anunțat, la un an de la asasinat, în luna septembrie 2019, că îşi asumă responsabilitatea asasinării jurnalistului disident Jamal Khashoggi.
Prinţul moştenitor saudit îşi asumă responsabilitatea asasinării jurnalistului Khashoggi
Donald Trump, prieten cu prințul moștenitor saudit, care era acuzat că a comandat asasinarea lui Khashoggi
CIA a prezentat președintelui Trump raportul său în 2018, care însă nu a schimbat relaţia de prietenie a lui Trump cu Arabia Saudită, și mai ales cu prinţul moștenitor bin Salman. Agenția de informații a ajuns la concluzia că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a ordonat asasinarea ziaristului Jamal Khashoggi, anunța presa internațională în noiembrie 2018.
Senatul american a adoptat și o rezoluţie care atribuie prinţului saudit responsabilitatea asasinatului, pe baza concluziilor CIA afirmând că "nu există nicio îndoială" că el a "ordonat" uciderea lui Khashoggi.
Mai mult, Trump s-a lăudat, în interviuri înregistrate acordate în 2019 jurnalistului Bob Woodward, că l-a protejat pe prinţul moştenitor de controlul Congresului american în legătură cu moartea lui Khashoggi.
„L-am salvat, am reuşit să fac Congresul să îl lase în pace, am reuşit să îi fac să se oprească”, a spus fostul preşedinte. Când Woodward l-a întrebat dacă crede că prințul moștenitor e implicat în asasinat, Trump a răspuns: „Nu, el spune că nu a făcut-o”.