Bonele trebuie să urmeze un curs de îngrijire şi educare a copiilor, dacă vor să aibă grijă de copii. În plus, ele trebuie să dovedească că sunt sănătoase, printr-o adeverinţă de la medicul de familie, dar şi printr-un certificat de la un psiholog. Pensionarele nu vor mai putea fi bone. Conform noii legi, bonele trebuie să aibă peste 18 ani şi să nu depăşească vârsta de pensionare.
"Bonele vor fi nevoite să respecte toate acele prevederi şi cu siguranţă că le vor respecta. Pe de o parte există pârghia oferită de către autorităţi care vor avea posibilitatea să sancţioneze şi să controleze încălcarea legii respective, pe de altă parte vom avea posibilitatea ca organizaţii neguvernamentale să ne implicăm în impunerea cestei legi. În primul rând, părinţii ar trebui să ne sesizeze, iar noi o să intervenim, iar împreună cu autorităţile să aducem lucrurile pe făgaşul normal", a declarat pentru REALITATEA.NET preşedintele Asociaţiei Tata, Bogdan Drăghici.
Prin noua lege, bonele vor trebui să funcţioneze fie având un contract cu o firmă specializată care să ofere aceste servicii, fie ca persoane fizice autorizate.
Agenţiile private spun că nu vor ţine cont de aceasă lege :"Sistemul privat a funcţionat şi va funcţiona în continuare, indiferent dacă legea face sau nu referire la el. Poate că până la urmă ne vor întreba şi pe noi, dar deocamdată toată lumea se pricepe la vot", a declarat pentru REALITATEA.NET directorul Agenţiei Bona Mia, Gabriel Florea.
Salariul bonei va fi echivalat cu cel al unui asistent maternal, respectiv între 700 şi 800 lei lunar.