După ce problema electrică a fost rezolvată, acceleratorul a fost oprit din nou, în luna septembrie, din cauza unei scurgeri de heliu. Oamenii de ştiinţă participanţi la experiment anunţaseră atunci că investigaţiile, plus reparaţiile, urmate de perioada de întreţinere, vor amâna repornirea acceleratorului până în primăvara lui 2009. Costul total al reparaţiilor va depăşi 32 de milioane de euro.
Cercetătorii speră acum să repornească LHC-ul în iunie, însă primele experimente nu vor fi efectuate înainte de luna iulie, potrivit Daily Mail.
Inginerii au realizat în această perioadă sisteme de protecţie împotriva eventualelor probleme ale acceleratorului, pentru a se asigura că nu vor mai avea loc accidente similare celor din septembrie.
Monitoare electronice vor arăta primele semne ale defecţiunilor, iar reţeaua de magneţi va avea nişte valve pentru eliberarea tensiunii, pentru a reduce problemele cauzate de o eventuală scurgere.
Acceleratorul trebuie să producă intrarea în coliziune a protonilor care circulă în sensuri inverse la o viteză apropiată de cea a luminii, provocând desprinderea unor particule elementare încă neobservate fizic până în prezent. LHC va recrea, timp de o fracţiune de microsecundă, condiţiile care prevalau în Univers imediat după Big Bang, înainte ca particulele elementare să se asocieze pentru a forma nuclee de atomi.
Coliziunile ar putea genera trei găuri negre minuscule, despre care fizicienii de la CERN dau asigurări că nu reprezintă un pericol, pentru că prezenţa lor va fi efemeră. Câţiva oameni de ştiinţă s-au temut însă că acestea vor absorbi toată materia din jurul lor, provocând sfârşitul lumii.