Centrul pentru drepturile constituţionale, Amnesty International şi Centrul pentru drepturile omului de la Universitatea New York au obţinute câteva sute de pagini de documente oficiale, graţie legii americane pentru dreptul la informare.
Printre informaţiile descoperite de aceste organizaţii se numără existenţa de închisori secrete ale CIA în Irak şi Afganistan, folosirea torturii şi încălcarea legilor pentru reţinerea prizonierilor. De exemplu, Pentagonul nu înregistra prizonierii, pentru ca un tribunal militar să poată decide dacă detenţia era legitimă, decât după 14 zile de la arestare, lăsându-i astfel într-un vid juridic până atunci.
În plus, potrivit unui e-mail intern datat 17 februarie 2006, un transfer de prizonieri de la Guantanamo a fost amânat "45 de zile până când lucrurile se vor calma", atlfel "existând riscul ca prizoneirii să fie primiţi la sosire ca nişte eroi". Organizaţia pentru apărarea libertăţilor civile a obţinut documente care atestă existenţa unor anchete ale Departamentului Apărării privitoare la torturi, rele tratamente şi uneori moartea unor prizonieri în cursul unui interogatorii, în mai multe închisori din Irak.
Aceste dezvăluiri intervin în condiţiile în care un sondaj publicat de USA Today arată că două treimi dintre americani sunt favorabili deschiderii unei anchete penale sau conduse de o comisie independentă care să se desemneze responsabilităţile din cadrul administraţiei Bush în practicarea torturii, în privinţa interceptărilor fără mandate şi folosirii Departamentul Justiţiei în scopuri politice.