Adrian Năstase s-a prezentat joi la primul termen al procesului care a avut loc la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Fostul preşedinte al PSD a declarat că justiţia a ocolit Parlamentul atunci când l-a trimis în judecată.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată, pe 20 ianuarie, pe Adrian Năstase, în dosarul "Trofeul calităţii în construcţii".
În acest dosar, Adrian Năstase este acuzat că a determinat conducerea Inspectoratului de Stat în construcţii să organizeze un seminar la care să participe obligatoriu toţi constructorii din ţară. Din taxele de participare, inspectoratul a adunat 70 de miliarde de lei vechi. A şaptea parte din aceşti bani ar fi intrat in conturile unei tipografii care a scos afişe electorale cu Adrian Năstase pentru campania prezidenţială din 2004.
Anchetatorii susţin că banii au fost spălaţi prin firmele unor apropiaţi de-ai lui Adrian Năstase. Procurorii DNA au pus sub sechestru aproape 120.000 de dolari din conturile fostului premier. Instanţa a amânat procesul pentru 24 martie. Alături de Năstase, vor mai fi judecate alte cinci persoane.
"Nu mă plâng că sunt in instanţă, mă plâg pentru că am ajuns în instanţă prin eludarea unei reguli elementare: faptul că acest proces a început cu acuzaţii împotriva mea în calitate de preşedinte de partid, nu de prim-ministru", a spus Adrian Năstase la Realitatea TV, în emisiunea "Realitatea zilei".
"Acele dosare mincinoase şi ticăloase construite de Daniel Morar sunt în instanţă, iar faptul că acest dosar a fost transmis cu 972 de martori dovedeşte că s-a încercat o manipulare prin intermediul justiţiei astfel încât în acest dosar să nu mai conteze ce şi cum se spune", a completat preşedintele Consiliului Naţional al PSD.
În cadrul aceleiaşi emisiuni, Adrian Năstase a spus că până şi atunci când vorbim despre justiţie, DNA are posibilitatea să măsluiască procesul de judecată. În opinia sa, procesul nu se poate rezolva rapid atâta vreme cât numărul martorilor însumează 972 de persoane. "Conform regulilor de procedură penală, toţi aceşti martori trebuie să fie ascultaţi. Va fi nevoie de 90 de şedinţe, ceea ce înseamnă nouă ani", a precizat Năstase.