\"Antibioticele nu au niciun efect în gripe, infecţii respiratorii, răceli. Acestea nu fac decât să distrugă bacteriile care ne protejează, lăsând loc liber bacteriilor oportuniste. Rezistenţa la antibiotice este cauzată de faptul că în ultimii 20 de ani românii au folosit antibiotice în exces, pentru orice fel de afecţiuni. În România există unele cazuri severe cauzate de infecţii cu germeni multirezistenţi pentru care antibioticele nu mai funcţionează\", a declarat Adrian Streinu Cercel, cu ocazia Zilei Europene a Informării despre Antibiotice.
Dintre bacteriile care au dezvoltat rezistenţă la antibiotice, cele mai importante sunt pneumococul (poate cauza pneumonia la adulţi, iar în cazul copiilor mici otită), care în 45% din cazuri este rezistent la antibiotice, stafilococul auriu, care în 50% este rezistent la penicilină, şi escherichia coli, care în 30% din cazuri este rezistent la tratamentul cu ciprofloxacin.
Potrivit Irinei Codiţă, medic specialist în microbiologie, dacă nu se vor lua măsuri pentru stoparea utilizării inadecvate a antibioticelor vom ajunge în situaţia în care tratamentele nu vor mai putea fi utilizate.
Specialiştii avertizează, în contextul gripei pandemice, că antibioticele nu reprezintă o soluţie pentru infecţiile virale, prin urmare nici pentru A/H1N1. Medicii avertizează pacienţii să nu îşi administreze singuri antibiotice împotriva gripei pandemice, deoarece acestea nu împiedică răspândirea virusurilor şi nu aduc niciun beneficiu.