Potrivit preşedintelui Asociaţiei Magistraţilor din România, semnatarii fac parte din cadrul mai multor curţi de apel din ţară. Mai mult, o nouă plângere va fi trimisă la CEDO în septembrie, când se aşteaptă ca majoritatea judecătorilor să se întoarcă din concedii.
Motivul plângerii, a declarat Mona Pivniceru, îl reprezintă neexecutarea hotărârilor judecătoreşti. "Şi judecătorii au creanţe. Statul a invocat criza financiară, dar criza este ulterioară hotărârilor. Era obligatoriu ca drepturile să fie executate înainte", a explicat Pivniceru.
În altă ordine de idei, preşedintele AMR a mai spus că nu este exclus, ca ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, "să se trezească cu noi denunţuri făcute în nume propriu de judecători, deoarece au umblat la leafa noastră".
Pivniceru a explicat că toţi judecătorii, cu excepţia celor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii, au primit salariile pe card şi, în consecinţă, nu au avut opţiunea de a refuza livrarea banilor fără sporul de 50%. În aceste condiţii, în opinia preşedintelui AMR, s-a comis o ilegalitate în momentul în care salariul a fost virat fără sporul de 50%, în condiţiile în care este inclus în salariu, pe cartea de muncă.
"O să-i acţionăm în judecată pentru abuz în serviciu pentru că au umblat la leafa noastră", a declarat Pivniceru.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a îndeplinit în mod defectuos, în cadrul atribuţiilor de serviciu, un act ce a cauzat judecătorilor, deşi nu există niciun motiv legal care să justifice intervenţia sa asupra drepturilor salariale, arată AMR în denunţului penal contra ministrului, depus pe 14 iulie, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
"Solicităm a se observa că, prin adresa emisă, domnul ministru a impus sistarea plăţii unei părţi din salariu, intervenind în mod nelegal asupra salariilor judecătorilor români", se mai arată în denunţul în care ministrului Justiţiei i se impută vătămarea drepturilor salariale (inclusiv sporuri) ale judecătorilor, ceea ce constituie, în opinia AMR, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată.
Preşedintele AMR, Mona Pivniceru, explică, în denunţ, că, prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, executorii de drept, Ministerul Justiţiei a fost obligat să plătească, şi pentru viitor, judecătorilor, sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică (50%). Prin urmare, sporul de 50% trebuia inserat în carnetul de muncă şi acordat lunar, în ziua de salariu, în baza hotărârilor judecătoreşti.
Potrivit legii, drepturile salariale ale judecătorilor nu pot fi diminuate sau suspendate decât în cazurile prevăzute de această lege, arată preşedintele AMR, iar "măsura adoptată de ministrul Justiţiei contravine flagrant acestui text de lege, aşa încât urmează să suporte consecinţele ce decurg din această încălcare".