In ultimii ani, pe fondul problemelor economice cu care se confrunta firmele romanesti, a crescut ingrijorator numarul salariatilor nemultumiti de concedierile dispuse de angajatori, care invoca efectele crizei economice pentru desfiintarea locurilor de munca, potrivit DailyBusiness.ro.
Potrivit Ministerului Justitiei, in urma analizei datelor furnizate prin intermediul portalului instantelor de judecata, pe rolul Tribunalelor din tara se afla un total de 25.496 de dosare care au ca obiect contestarea de catre salariati a deciziilor de concediere dispuse de angajatori.
"Cele mai aglomerate tribunale cu solutionarea unor astfel de cauze sunt Tribunalul Bucuresti (6.671 dosare), Tribunalul Dolj, (1.467 dosare), Tribunalul Constanta, (1.111 dosare), iar cel mai putin aglomerate sunt Tribunalul Salaj, (124 dosare), Tribunalul Alba (121 dosare), Tribunalul Covasna (72 dosare)", arata avocat Marius-Catalin Predut, membru al Baroului Bucuresti, titular al Cabinetului de avocatura cu acelasi nume, specializat in litigii de munca.
Nemultumirile salariatilor concediati pornesc, in principal, de la pierderea locului de munca, ca unica sursa de venit. In practica, sunt numeroase situatiile in care firmele se folosesc de acest context economic pentru a-si concedia in mod abuziv salariatii.
In majoritatea cazurilor, salariatii concediati de catre firmele care invoca astfel de probleme solicita anularea deciziilor prin care s-a dispus masura concedierii, reintegrarea pe locul de munca avut la data concedierii precum si plata salariilor care li s-ar fi cuvenit pe durata desfasurarii procesului (adica de la data la care s-a dispus concedierea si pana la data la care societatea este obligata sa il reintegreze pe salariat).
De asemenea, nu sunt putine situatiile in care salariatii solicita daune morale pentru recuperarea prejudiciului cauzat de pierderea locului de munca.
Codul muncii stabileste o procedura stricta atat in ceea ce priveste emiterea de catre angajator a deciziei de concediere, cat si procedura pe care trebuie sa o urmeze salariatul in cazul in care este nemultumit de concedierea dispusa de catre angajator. Mai multe...