În România este marcată, în fiecare an, la 21 decembrie, Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România, stabilită prin Legea nr. 198/2011.
Un proiect de lege privind declararea zilei de 23 august "Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului" şi a zilei de 21 decembrie "Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România" a fost iniţiat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în primăvara anului 2010.
"El asigură coerenţa unei politici de memorie la nivelul statului român, oferind posibilitatea constituirii unei pedagogii destinate să educe tinerele generaţii în spiritul respectului profund faţă de toate victimele regimurilor totalitare", se menţiona într-un comunicat de presă al IICCMER din 21 decembrie 2011.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat la 12 octombrie 2011 proiectul de lege privind declararea datei de 23 august "Ziua comemorării victimelor fascismului şi comunismului" şi a celei de 21 decembrie drept "Ziua memoriei victimelor comunismului în România". Decizia a fost luată cu 120 de voturi favorabile, 94 împotrivă şi opt abţineri, conform site-ului www.cdep.ro. Proiectul de lege a fost respins la 30 mai 2011 de Senat, însă Camera Deputaţilor a fost for decizional în acest caz.
La 7 noiembrie 2011, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 23 august "Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului" şi a zilei de 21 decembrie "Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România", informa un comunicat de presă al Preşedinţiei din 7 noiembrie 2011.
Legea nr. 198 din 7 noiembrie 2011 privind declararea zilei de 23 august "Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului şi a zilei de 21 decembrie "Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România" a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 799 din 11 noiembrie 2011, menţiona comunicatul de presă al IICCMER din 21 decembrie 2011.
"Această lege reflectă recomandările Raportului Final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste, asumate de către Preşedintele României în discursul său de condamnare a regimului comunist, rostit în plenul camerelor reunite ale Parlamentului din 18 decembrie 2006. Totodată, legea reprezintă o sincronizare a comemorării victimelor fenomenului totalitar în secolul XX din România cu demersurile similare pe plan european, în spiritul Declaraţiei de la Praga privind Memoria şi Conştiinţa Europeană din 9 iunie 2009 şi al recomandărilor Parlamentului European şi Consiliului Europei privind omagierea memoriei victimelor totalitarismului. (...) În acelaşi timp, legea privind declararea zilei de 23 august "Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului" şi a zilei de 21 decembrie "Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România" este parte integrantă a contribuţiei IICCMER în cadrul Platformei Memoriei şi Conştiinţei Europene, asociaţie internaţională din care fac parte 21 de instituţii europene specializate în analiza şi memoria regimurilor comuniste şi fasciste"", se mai precizează în comunicatul IICCMER, scrie Agerpres.
Zi de solemnitate în Parlamentul României: Deputații și senatorii depun jurământul de credință