Aveau loc o mulţime de activităţi la care participa toată suflarea tinerească, dar numai de distracţie nu putea fi vorba, căci toate acţiunile aveau un caracter ,,patriotic,, şi nu erau altceva decât prilejuri de a ridica în slavă meritele tovarăşului şi tovarăşei Ceauşescu.
Defilări, imnul tineretului comunist, ode închinate partidului şi conducătorului mult iubit. Aşa îşi petreceau UTC-iştii ziua lor liberă de 2 Mai. Sărbătoarea avea caracter de masă. Asta ca să se vadă că tinerii se mobilizează exemplar sub steagul Partidului Comunist Român.
Pe acordurile Imnului Tineretului Comunist Român începeau manifestaţiile de 2 mai. Tinerii care împliniseră 14 ani erau convocaţi la sărbătoare. Sute de liceeni şi studenţi erau încolonaţi şi defilau ore în şir la spectacolele organizate de partid peste tot în ţară. Erau defilările clasice pe care partidul le organiza de 1 mai sau 23 august.
Regia defilărilor era minuţios pregătită la şedinţele Comitetului Executiv al Uniunii Tineretului Comunist. Scenariul trebuia să difere de precedentele manifestaţii, dar să se încadreze în linia propagandei de partid. În anii 50, totul era de inspiraţie sovietică.