"Avem o cifră rotunjită, undeva la 1.000 de elevi, care abandonează cursurile, aici incluzând şi pe cei neşcolarizaţi. Ceea ce ne îngrijorează este creşterea procentului celor care abandonează şcoala, de la an la an. Sărăcia din mediile familiale îi determină pe unii părinţi să îşi retragă copiii de la şcoală, preferând să îi pună la munci gospodăreşti. Navetismul este o altă cauză, după opt clase, elevii din satele îndepărtate, renunţă să meargă în centrele de comună, la şcoală. Anul acesta Şcolile de Artă şi Meserii au fost desfiinţate, ceea ce va face ca mulţi copii să rămână doar cu opt clase", a declarat, inspectorul general al InspectoratuluiŞcolar Judeţean Vaslui, Vasile Marciuc.
Cei mai mulţi dintre copiii care abandonează cursurile provin din familii cu o situaţie materială precară sau din familii dezorganizate, unde nu există interes pentru pentru şcoală. De multe ori, în mediul rural, copiii sunt folosiţi pentru a întregi veniturile familiilor. Aceştia sunt puşi la munci agricole sau trimişi cu animalele.
În fiecare an aproximativ 2% din totalul elevilor înscrişi, renunţă la cursuri. Cei mai mulţi provin din ciclul gimnazial, iar alţi 375 de elevi nu şi-au mai continuat studiile la Şcolile de Artă şi Meserii din mediul rural.