Pizza așa cum o știm noi, astăzi, a apărut după secolul al XVI-lea, dar cuvântul în sine este mult mai vechi: el apare pentru prima dată într-un document în anul 997, apoi în alte documente medievale din Italia centrală și de sud. Precursorul pizzei a fost, probabil, focaccia, o altă specialitate italiană sub forma unei pâini turtite pe care romanii antici o numeau panis focacius. Această pâine era servită în mod tradițional cu diverse topping-uri, de regulă condimente și plante aromatice, pentru a-i îmbunătăți gustul. O pâine asemănătoare, denumită plakous, se servea și în Grecia antică, cu ierburi, ceapă sau usturoi, dar și în zone foarte îndepărtate precum India (paratha).
Ulterior, focaccia s-a transformat în pizza, în secolul al XVI-lea, după descoperirea Americii, când au fost de aduse din Lumea Nouă roșiile.
Astazi, celebra pizza a patruns în mai toate restaurantele lumii, dar și în casaele noastre. Dacă iubești pizza și alegi să o prepari acasă, trebuie să știi că există o serie de secrete pentru a obține un produs pufos și delicios. Esențial, spune orice gospodină care se respectă, este - în mod evident - BLATUL.
BLATUL - INGREDIENTE ȘI MOD DE PREPARARE:
- 250 g de făină
- 150 de ml apă
- 15g ml drojdie ( proaspătă sau uscată)
- 30 de ml ulei
- 1/2 linguriță de zahăr
- 1 praf de sare.
În apă călduță se dizolvă zahărul, sarea și drojdia, după care lichidul se toarnă peste făină și se amestecă până se obține aluatul.
Frământarea nu este gata până nu se adaugă și uleiul, care trebuie să se încorporeze foarte bine. După încorporare, se lasă la dospit timp de 30 de minute.
SOSUL:
Sosul clasic de pizza conține suc de rosii, un praf de sare, zahar, piper, oregano, usturoi și, eventual, paprika. Toate aceste ingrediente se amestecă bine, după care se pun pe foc și se amestecă continuu, până capătă o consistență îngroșată.
Revenind la aluat, acesta se întinde cu un făcăleț pe masa pudrată cu faină. Sosul se adaugă direct pe blat cu o pensulă din silicon pentru a o acoperire foarte bine, după care se vine cu restul de ingrediente. Aici poți să fii cât de creativ vrei tu, astfel că poți opta de la șuncă, ciuperci, salam, ardei, cașcaval, mozzarela, porumb, măsline și până ceapă roșie, ton sau chiar pentru o pizza vegetrariană cu spanac.
Blatul trebuie introdus la cuptor tinp de 8-9 minute, la o temperatură de 300 de grade.
Mici trucuri pentru rezultate deosebite:
1. Nu încărca blatul de pizza cu ingrediente! Contrar așteptărilor, acestea nu trebuie să abunde pe blat.
2. Gustul deosebit îl obții dacă folosești sos de roșii făcut în casă în locul celui cumpărat.
3. Folosește o tavă perforată ( specială pentru pizza) care permite o circulație mai bună a aerului și previne arderea blatului