Cercetători de la Southwest Research Institute (SwRI) din San Antonio, Texas, au produs artificial fulgere lansând în nori o mică rachetă de care a fost atașat un cablu de cupru cu împământare. În doar câteva secunde s-au produs primele fulgere iar oamenii de știință au înregistrat sunetul produs cu o serie de microfoane de mare sensibilitate.
Apoi echipa a transformat datele înregistrate în imagini, rezultând prima "fotografie" a unui tunet. "Imaginea obținută inițial arăta ca o piesă de artă modernă, plină de culori vii, pe care să o expui deasupra șemineului", a susținut Maher A. Dayeh, cercetător în cadrul Departamentului pentru Științe Spațiale al SwRI. "Dacă putem susține că înțelegem în general mecanica formării tunetului, nu știm încă exact care proces fizic antrenat de descărcarea electrică a fulgerului produce tunetul pe care-l auzim. Un tunet este perceput în funcție de distanța la care ne aflăm față de fulger. Din apropiere, tunetul are un sunet ascuțit și scurt de rupere, în timp ce de la distanțe mai mari are o durată mai lungă și se aude ca un hodorogit îndepărtat", a explicat el.
Echipa de cercetători a plasat microfoane la aproximativ 95 de metri distanță de rampa de lansare a rachetei. Atunci când Dayeh a examinat pentru prima oară imaginea rezultată, nu a putut vedea tunetul propriu-zis pentru că identitatea sa acustică era ascunsă de imagini cu frecvențe mai ridicate. Pentru fiecare fulger declanșat, în imaginile de înaltă frecvență rezulta un "fulger acustic".