In noiembrie 2013, astronomii au estimat ca exista cateva miliarde de planete de talie terestra aflate pe orbita unor stele similare Soarelui in galaxia noastra si care ar putea fi locuibile. Plecand de la informatiile adunate de misiuni precum cea a telescopului Kepler, oamenii de stiinta ar putea descoperi acele cateva stele in jurul carora orbiteaza planete telurice "surori ale Terrei", ajungand mai aproape de identificarea unui mediu propice vietii aflat in afara Sistemului Solar, scrie Hotnews.ro.
Peste trei sferturi dintre planetele potentiale detectate de Kepler au o marime care variaza de la cea a Terrei la cea a planetei Neptun, care este de aproape patru ori mai mare.
Astfel de planete domina recensamintele galactice, dar sunt absente din Sistemul nostru Solar, subliniaza astronomii, care recunoasc ca nu stiu, in acest stadiu de cercetare, cum acestea s-au format sau care este compozitia lor. Ele ar putea fi telurice, gazoase sau sa fie alcatuite din apa.
Planetologii au anuntat luni rezultatele la care au ajuns dupa patru ani de observatii realizate cu telescoape terestre pentru a confirma descoperirile de exoplanete facute de telescopul Kepler. Studiul lor a fost prezentat la conferinta anuala a American Astronomical Society in aceasta saptamana la Washington.
"Aceasta minunata avalansa de date despre aceste planete, denumite 'mini-Neptun', dezvaluie cel mai adesea doar structura invelisului lor extern", a explicat Geoff Marcy, profesor de astronomie la Universitatea California din Berkeley, care a coordonat analizele de inalta precizie efectuata de la sol, arata Agentia Spatiala Americana.
"Insa acum suntem pusi fata in fata cu intrebarilor dificile privind felul in care aceste planete enigmatice s-au format si despre motivul pentru care Sistemul nostru Solar este lipsit de astfel de planete, in conditiile in care ele sunt destul de numeroase in galaxia noastra", a adaugat Geoff Marcy.