Camuflajul imită unele caracteristici ale pielii moluştelor, scrie Descoperă.
Materialul, folosit sub forma unei pelerine asemănătoare cu cea pe care o putem vedea în seria de filme ,,Harry Potter", va fi îmbunătăţit, în aşa fel încât să poată imita modul în care moluştele reuşesc să se camufleze şi să se apere de prădători. Ele au această capacitate, deoarece pielea lor conţine cromatofori (celule care conţin pigment colorant), care îşi schimbă culoarea în momentul în care animalul simte că ar putea fi atacat.
Oamenii de ştiinţă americani au încercat să reproducă acest proces natural, pe care ei l-au denumit "modulaţia aparenţei vizuale", dezvoltând un nou tip de material, compus din mai multe straturi. Primul dintre acestea conţine celulele sensibile la lumină, care pot detecta culorile din împrejurimi. Urmează apoi o membrană transparentă flexibilă, un strat cu diode de silicon, un alt strat, care reflectă particulele de lumină şi, în cele din urmă, suprafaţa exterioară, compusă din elemente care îşi pot schimba culoarea.
Noul material inventat are capacitatea de a imita culorile din mediul înconjurător, numai în momentul în care elementele care alcătuiesc stratul superior sunt încărcate electric. Acest proces se realizează folosindu-se coloranţi sensibili la căldură, ce îşi pot schimba structura în numai două-trei secunde.
,,Vatec" reprezintă un concept dezvoltat de o echipă de cercetători din cadrul Universităţii din Illinois şi ai Insitutului Tehnologic din Massachusetts, SUA. Oamenii de ştiinţă susţin că, în cel mult cinci ani, tehnologia inventată de ei va fi folosită nu numai pentru a camufla soldaţii de pe câmpurile de luptă, ci şi vehiculele militare.