"Planeta roşie", a cărei climă actuală este extrem de aridă, a avut în urmă cu miliarde de ani râuri şi lacuri din abundenţă, care s-au evaporat, arată un studiu citat de AFP și preluat de France 24.
Roverul Curiosity al agenţiei spaţiale americane NASA, care explorează din 2012 uriaşul crater marțian Gale şi muntele său înalt de 6 kilometri, a transmis date privind existența unor straturi sedimentare.
"Am înţeles rapid că lucrăm în depozitele de lacuri şi râuri, dar nu ştiam cu ce fel de climă să le asociem", a declarat pentru AFP William Rapin de la Centrul Naţional pentru Cercetare Ştiinţifică (CNRS) din Franţa, autor principal al studiului publicat în jurnalul ştiinţific Nature.
APARIȚIA VIEȚII PE MARTE, POSIBILĂ, DAR IMPROBABILĂ
Prin urmare, aceasta este "prima dovadă tangibilă conform căreia Marte avea o climă ciclică", potrivit cercetătorului.
Sunete misterioase înregistrate pe planeta Marte
Ca şi pe Pământ, anotimpurile secetoase şi cele umede se succedau la intervale regulate, în urmă cu mai bine de trei miliarde de ani. Şi pe o perioadă suficient de lungă - de câteva milioane de ani - pentru ca viaţa să se dezvolte.
O astfel de climă reprezintă una dintre condiţiile esenţiale ca materia organică să treacă de la starea inertă la cea vie. "Curiosity a detectat deja prezenţa unor molecule organice simple care se puteau forma prin procese geologice sau biologice", a detaliat CNRS într-un comunicat.
Cu toate acestea, un asemenea proces are nevoie de cicluri pentru a se forma, după cum au indicat experimente independente din laborator, a precizat CNRS. "Într-o lume prea aridă, aceste molecule nu au niciodată ocazia să se formeze; şi nici într-o lume prea umedă", a explicat planetologul.
Desigur, întrebarea rămâne deschisă, pentru că misiuni de explorare precum Curiosity sau Perseverance încearcă să descopere dacă forme de viaţă au apărut efectiv pe Marte.