Seiful în sine este construit în interiorul unui munte care se află în arhipelagul Svalbard, la aproximativ 1300 de kilometri de Polul Nord. Împrejurimile veșnic înghețate și poziționarea insulei, ferită de cutremure, au făcut din acest loc unul ideal pentru construcția unui astfel de seif. Acesta a fost inaugurat în 2008, însă, la nici 10 ani distanță, schimbările climatice au început să-i facă pe oamenii de știință să-și pună întrebări asupra siguranței locației.
Acesta a fost inundat, iar apa care a pătruns în incintă nu a ajuns, din fericire, până la semințe, aceasta oprindu-se pe tunelul de intrare care este lung de 100 de metri. Pentru ca acestea să fie protejate în viitor, trebuie luate măsuri de "waterproofing", asigurând astfel integritatea interiorului. De asemenea, dispozitivele electronice vor fi și ele mutate de pe culoarul de acces, pentru a nu se produce un eventual dezastru. Pompe de apă au fost și ele montate în camera cu semințe, pentru ca o eventuală inundație să fie evitată prin evacuarea apei din încăpere, notează Engadget, citează playtech.ro.
Când a fost proiectat, seiful a fost gândit să reziste chiar și la cele mai groaznice scenarii care s-ar putea întâmpla. Au fost luate și măsuri anti-tsunami, poziționarea acestuia la altitudine făcând imposibilă spargerea în cazul uni astfel de dezastru. Problema principală nu este siguranța seifului în sine, cât accesibilitatea tunelului de intrare. De asemenea, culoarul este gândit în trepte de nivel, pentru a face și mai puțin probabilă o eventuală inundație.