Cercetătorii NASA susțin că roca în formă de gogoașă care pare a fi apărut ca din neant în fața roverului Opportunity nu seamănă cu nimic din ce-au mai observat în trecut, scrie belfasttelegraph.co.uk.
Inginerii agenției spațiale americane nu cunosc originea rocii marțiene și spun că structura ei chimică este ieșită din comun.
Oamenii de știință au observat roca misterioasă analizând două fotografii realizate la 12 zile una de cealaltă. Roverul Opportunity nu s-a mai deplasat decât pe distanțe foarte scurte de o lună de zile din cauza vremii proaste, astfel că originea rocii este incertă.
Până acum, cercetătorii ei au venit cu două explicații posibile: fie rover-ul a a răsturnat o rocă în timpul unei mici manevre de repoziționare, fie roca provine de la un impact cu un meteorit care a avut loc în apropiere.
Misterul s-a adâncit după ce inginerii NASA au folosit instrumentele roverului Opportunity pentru a-i analiza compoziția chimică. "E foarte bogată în sulfur și magneziu și conține de două ori mai mult mangan decât oricare altă structură pe care am găsit-o pe Marte", au spus cercetătorii.
"Nu știm ce înseamnă asta. Suntem complet bulversați și toată lumea din echipă discută în contradictoriu", au mărturisit inginerii NASA.