Un nou studiu realizat la Universitatea John Hopkins a arătat, însă, ca această boală nu are neapărat legătură cu un stil de viaţă nesănătos sau cu excesele de tutun ori alcool, ci apare dintr-un motiv pe cât de surprinzător, pe atât de greu de controlat, scrie Descoperă.
Stilul de viaţă nu este singurul factor care influenţează apariţia cancerului. Renunţarea la ţigări, la dulciuri şi alimente procesate, adoptare unui regim alimentar bazat pe fructe şi legume şi a unui ritm din care să nu lipsească sportul nu este o garanţie că o persoană se află la adăpost de riscul de a dezvolta cancer. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea John Hopkins au arătat că cele mai multe cazuri de cancer sunt pur şi simplu… ghinion.
Unele tipuri de cancer apar mai des decât altele pentru că celulele anumitor organe se divizează mai des şi mai mult decât la celelalte. Spre exemplu, cancerele de colon sau de pancreas sunt mai frecvente decât celelalte, pentru că diviziunea celulară are loc mai des decât în alte organe. Aşadar, cu cât au loc mai multe diviziuni celulare la nivelul unui organ, cu atât cresc şansele apariţiilor mutaţiilor maligne – cancerul, explică specialiştii de la John Hopkins, adăugând că ar fi vorba de o diviziune aleatorie şi de aceea „ghinionul” poate fi motivul pentru care mulţi oameni fac cancer.
Aceste descoperiri nu înseamnă, însă, că persoanele care duc o viaţă sănătoasă nu au, totuşi, un avantaj în ceea ce priveşte bolile de orice tip, pentru că mutaţiile maligne apar mai des la cei care au fost expuşi la toxine sau care nu au grijă de sănătatea lor.