Eclipsa de soare ca va avea loc vineri, 20 martie, va fi perfect vizibilă în nordul Europei, dar românii se vor putea bucura la rândul lor de spectacolul ceresc.
Eclipsa de Soare din 20 martie 2015 este principala eclipsă de Soare vizibilă din România până în anul 2022 și eclipsa cu cea mai mare magnitudine până în 2027. Următoarea eclipsă vizibilă din țara noastră, după eclipsa de Soare din 20 martie 2015, va fi o mică eclipsă parțială care se va produce pe 21 iunie 2020.
Eclipsa de soare: Unde se vede în România
Pe 20 martie 2015 va avea loc o eclipsă totală de Soare vizibilă din nordul oceanului Atlantic, iar fazele parțiale se vor vedea bine din Europa, nordul Africii și vestul Asiei, anunţă într-un comunicat Observatorul Astronomic al Muzeului 'Vasile Pârvan' din Bârlad.
Din România se va observa ca o eclipsă parțială de Soare, acoperirea discului solar de către Lună, va fi situată între 39% în sud-est și 55% în nord-vest.
La Bucureşti, maximul eclipsei va fi atins la ora 11:55.
Iată o listă cu orele la care va fi vizibilă eclipsa.
Sursa informaţiilor: astro-urseanu.ro
Sursa informaţiilor: astro-urseanu.ro
Eclipsa de soare: Cum o putem vedea
Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Puteți privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde. Cel mai bun fitrul este Mylar, ce poate fi găsit de la magazinele specializate de astronomie.
Observarea Soarelui prin proiecție
Trebuie să priviți Soarele din 5 în 5 minute și veți vedea cum marginea Lunii va atinge discul acestuia. Acoperirea maximă se va produce în momentul de maxim.
Cei ce au un instrument astronomic trebuie să fie foarte precauți în observarea eclipsei. Se poate folosi o metodă sigură, metoda proiecției. În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă. Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa, de către mai mulți privitori deodată. Când se folosește metoda proiecției nu se va folosi niciun filtru. Se poate proiecție prin lunetă sau prin telescop.
Eclipsa de soare: cum se produce
Eclipsele solare totale se produc atunci când Soarele, Luna și Pământul sunt perfect aliniate astfel încât Luna acoperă perfect Soarele pe cer. La 20 martie, umbra Lunii va străbate nordul Atlanticului și va "atinge" Pământul în Insulele Feroe și Arhipelagul Svalbard. Apogeul eclipsei va avea loc la ora 09:45:38 GMT, într-o locație aflată puțin la nord de Insulele Feroe și va dura timp de aproape 3 minute. Din restul emisferei nordice, inclusiv din România, fenomenul va fi vizibil ca o eclipsă parțială.
Eclipsa de soare: efecte asupra Europei
Eclipsa de Soare care va fi vizibilă vineri în Europa va afecta rețeaua de transmitere a energiei electrice, oprind timp de câteva minute, în cvasitotalitate, producția de energie electrică din energie solară prin intermediul panourilor fotovolatice, obligându-i pe administratorii rețelelor electrice să ia o serie de măsuri inedite, conform unui material publicat marți de AFP şi citat de Agerpres.
Dacă dimineața zilei de 20 martie este una însorită, producția europeană de energie energie electrică din energia solară ar putea scădea cu 34.000 de megawați, adică echivalentul a 80 de unități de producție la nivel mondial.
"Riscurile producerii unui incident nu pot fi complet excluse", a prevenit recent grupul european al administratorilor de rețele electrice și de gaz, Entso-e. Parcul european de panouri solare este în prezent de 100 de ori mai extins decât era la precedenta eclipsă totală de Soare, produsă în 1999.
Căderea bruscă a producției de energie electrică din energie solară în contextul eclipsei ar putea reprezenta o problemă în contextul în care securitatea rețelelor electrice se bazează pe echilibrul permanent dintre producția și consumul de electricitate, conform lui Jean-Paul Roubin, directorul Centrului Național francez de Exploatare a Sistemului Electric. El a precizat că scăderea producției de energie electrică va fi foarte rapidă și de "patru până la șase ori mai mare" decât scăderile de producție înregistrate în mod normal atunci când Soarele apune.
Germania, țară care dispune de un parc fotovoltaic cu capacitatea de 40.000 MW și unde energia electrică de origine solară a reprezentat 18% din consumul total de energie în anul 2014, va fi țara cea mai afectată de această eclipsă.
Dacă cerul va fi senin la ora 09:30 (08:30 GMT) se poate înregistra o scădere de 75% a capacității de producție în prima fază a eclipsei care va străbate Europa din Portugalia spre Finlanda între orele 09:00 și 12:00.
În afară de Germania, Italia (20.000 MW) și în mai mică măsură Spania (6.700 MW) și Franța (5.300 MW) dispun de importante parcuri fotovoltaice.
Pentru a micșora efectele eclipsei administratorii europeni ai rețelelor electrice au pus la punct o procedură specială pentru a evita întreruperea alimentării cu energie electrică în unele zone. Ei au crescut rezerva cotidiană de producție, ce este folosită de obicei pentru ajustări punctuale ale fluxului de energie aflat în rețele. În Franța, spre exemplu, această rezervă va crește de la 1.000 de MW la 1.700 de MW. De asemenea, tot în Franța a fost luată și măsura pregătirii de mijloace suplimentare de producție în cazul în care va fi necesar — cum ar fi hidrocentralele care au avantajul că pot fi pornite relativ rapid. În cazul Germaniei povara va cădea pe termocentrale.
Lista capacităților de producție suplimentară va fi împărțită între toți administratorii de rețele electrice din cadrul Entso-e.