Oamenii de ştiinţă au observat că acest nor conține foarte puține elemente chimice grele, elemente ce sunt produse în furnalul stelar, după ce steaua își epuizează tot combustibilul nuclear (hidrogenul) și începe să fuzioneze elemente progresiv mai grele. Cantitatea limitată de astfel de elemente grele și distanța la care se află norul observat îi fac pe astronomi să concluzioneze că aceste substanțe chimice au fost produse în nucleele primelor stele din Univers, conform unui material publicat de Live Science, citat de Agerpres.
"Motivul pentru care ne interesează aceste prime stele din Univers are legătură chiar cu aerul pe care-l respirăm în prezent. La începuturile Universului nu existau deloc astfel de elemente chimice grele (cum este oxigenul)", a explicat unul dintre co-autorii acestui studiu, John O'Meara, de la Saint Michael's College din Vermont.
Primele stele din Univers erau constituite din hidrogen și heliu, elementele chimice dominante din Univers și totodată primele elemente apărute din supa fierbinte de particule de după Big Bang. Hidrogenul și heliul stelar au fost transformate prin fuziune nucleară în elemente mai grele care apoi au fost împrăștiate în Univers după moartea violentă a primelor stele, în explozii de tip supernovă. Generațiile următoare de stele au inclus astfel de elemente mai grele în reactoarele lor nucleare și, pornind de la ele, au sintetizat prin fuziune nucleară elemente și mai grele pe care le-au expulzat la rândul lor în spațiu la sfârșitul vieții stelare.
"Este clar că istoria Universului este de fapt istoria creșterii cantității de elemente chimice grele, de-a lungul timpului", a mai susținut O'Meara.