Specialistii in domeniu au fost luati prin surprindere de existenta unui asemenea corp ceresc cu totul neobisnuit, scrie ziare.com, citând wired.com.
Ei nu cunosc deocamdata mecanismul prin care astfel de structuri s-au format in jurul asteroidului.
Numele lui este Chariklo, acesta gasindu-se undeva intre planetele Saturn si Uranus. El are un diametru de aproximativ 250 km, fiind unul dintre cei mai mari asteroizi aflati in apropierea Pamantului. Expertii in astronomie l-au studiat cu atentie in iunie 2013, in timp ce Chariklo trecea prin fata unei stele indepartate.
Ciudatul corp ceresc e inconjurat de doua inele dense, cel interior avand un diametru de aproximativ 6 km, inelul exterior masurand circa 3 km. Analiza spectroscopica a mai relevat faptul ca inelele sunt formate partial din apa inghetata. Acest corp ceresc a fost descoperit in anul 1997, fiind observat pentru a doua oara abia in 2008.
O asemenea caracteristica e intalnita mai ales in cazul planetelor, si nu al asteroizilor. Este posibil ca in trecut sa se fi produs un impact intre asteroidul neobisnuit si un alt corp ceresc mai mic, ceea ce a dus la desprinderea unei cantitati destul de mari de resturi.