Un experiment efectuat pe muște de către o echipă ce cercetători germani a scos la iveală lucruri surprinzătoare. Acestea pot detecta mirosurile produselor din carne de la distanțe apreciabile, mai ales dacă facem raportare la dimensiunea și viteza de deplasare a insectei, arată Gazeta de Agricultură.
Experimentul a avut loc la Institutul Max Planck pentru Chimie-Ecologie din Germania. Muștele capturate din curtea unei ferme de păsări și-au putut găsi drumul înapoi la ferma de la o distanta de până la 7 km. Pentru o muscă mică, să străbată 7 kilometri este un efort major, necesitand mai multe zile.
Pentru a obtine aceste date, oamenii de stiinta au trebuit să marcheaze si să elibereze peste 160.000 de muste, dintre care, doar 0,05% s-au intors in ferma de pasari.
Muștele zboară ca toate celelalte insecte, detectând mirosurile cu antenele lor, care contin celulele nervoase senzoriale olfactive. Aceste celule nervoase sunt extrem de sensibile la substante chimice volatile, mirosuri.
Deoarece mustele se hranesc cu carnea aflata in descompunere, celulele olfactive sunt optimizate special pentru a detecta mirosurile de cadavru sau de carne.
Făina de insecte pentru alimente este iar în prim plan, în Parlament - Măsura susținută de actualul ministru al Agriculturii