Vasul, cu un diametru de 0,6 milimetri, a fost conceput de echipa de cercetători de la Departamentul de Inginerie Biomedică de la Centrul Național Cerebral și Cardiovascular, a informat vineri ziarul Asahi.
Echipa, în frunte cu profesorul Yasuhide Nakayama, a folosit procedura prin care colagenul acoperă un corp străin după ce acesta pătrunde în organism.
Pentru a obține microvasul, a fost introdusă o tijă de mărimea unui fir de păr în corpul unui șoarece și lăsat acolo timp de două luni. După ce colagenul l-a acoperit, obiectul străin a fost retras după formarea unui tub. După șase luni vasul a fost transplantat într-o arteră, care în ziua de azi funcționează în mod normal, asigură cercetătorii.
Vasele sanguine artificiale disponibile în prezent sunt făcute din materiale fluoroplastice care vor fi înlocuite însă cu țesuturi pe care le generează corpul uman. Problema este că având un diametru de sub 6 milimetri există riscul formării unor coagulări sangvine în interior.
Echipa profesorului Nakayama speră ca aceste microvase să permită inserții mai complexe în zonele sensibile ale organismului.