National Trust a primit tabloul în 2010, ca dar din partea moștenitorilor răposatei Lady Samuel of Wych Cross, al cărei soț, filantropul Lord Samuel of Wych Cross, colecționase numeroase picturi.
Pictura, a cărei valoare este estimată la 30 de milioane de lire sterline (37 milioane de euro), fusese atribuită unui elev al maestrului olandez. Un specialist în opera lui Rembrandt, Horst Gerson, ajunsese în 1968 la concluzia că lucrarea era a unuia dintre elevii artistului.
După examinarea evoluției stilului pictorului și după cercetări efectuate de Ernst van de Wetering, renumit expert în opera lui Rembrandt, tabloul i-a fost atribuit din nou pictorului olandez.
În ultimele opt luni, tabloul a fost supus unor noi examene științifice la Institutul Hamilton Kerr din Cambridgshire, care acum îi certifică autenticitatea.
Christine Slottvedd Kimbriel, de la institutul HKI, a explicat că autoportretul a fost supus mai multor teste care au inclus examene vizuale la scară mărită, reflectografii în infraroșu, radiografii, analize ale pigmenților. După înlăturarea mai multor straturi de vernis învechit și îngălbenit adăugate picturii mult mai târziu, s-au putut vedea culorile originale și stilul, a semnalat aceasta.
A fost cercetată, de asemenea, semnătura artistului, care a confirmat autenticitatea tabloului.
Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669) a fost unul dintre cei mai prolifici autori de autoportrete, experții estimând că a pictat între 40 și 50 astfel de tablouri și că a folosit propriul corp drept model în 32 de gravuri și șapte desene.
În autoportretul de la Abația Buckland apare un Rembrandt de 29 de ani. Tabloul datează din 1635 și este semnat 'Rembrandt'. În acest autoportret, pictorul poartă o capă de catifea și o pălărie împodobită cu două pene de struț.
Potrivit BBC, o expoziție intitulată 'Rembrandt Revealed', care povestește istoria tabloului, va fi deschisă la Buckland Abbey la 13 iunie.