Dacă în sezoanele primăvară vară sunt suficiente 10-20 de minute de expunere la soare, în sezoanele reci cam două ore sunt recomandate, însă majoritatea oamenilor nu reuşesc să atingă valorile optime, potrivit sciencedaily.com.
Deşi ultravioletele cauzează cancer de piele şi îmbătrânire prematură, dacă nu se depăşeşte timpul admis, ele au şi un rol benefic în a reduce tensiunea arterială, asigură necesarul de vitamina D - vitamină liposolubilă care prin fixarea calciului în oase asigură creşterea, previne rahitismul şi combate osteoporoza.
Un grup de cercetători de la Universitatea din Valencia au realizat acest studiu, spunând ei că în ciuda faptului că Spania este o ţară cu mult soare, deficitul de vitamina D în rândul populaţiei este foarte mare.
Dacă vorbim de luna iulie şi de intervalul 12.30-13.30, în 30 de minute suntem deja înroşiţi din cauza soarelui. În schimb, în luna ianuarie, avem nevoie de 150 de minute pentru a obţine necesarul de vitamina D.
Menținerea vitamina D în timpul iernii
Rezultatele arată că în țări ca Spania, este dificil să atingi doza recomandată de vitamina D în timpul iernii (din noiembrie până în februarie), iar timpul necesar de expunere este de 130 minute.
Specialiştii spun că în această perioadă trebuie să avem incluse alimente care să conţină această vitamină.