Atomii obţin energie prin orice mod, astfel ei vibrează, desigur dacă se află la temperatura de zero absolut mişcarea lor se opreşte. Temperatura este doar o măsură a ratei vibraţiilor din molecule, scrie Descoperă.
Laserele pot conferi energie atomilor, prin creşterea temperaturii din aceştia, însă pot încetini şi vibraţiile lor.
O echipă de cercetători de la National Institute of Standards and Technology din Boulder, Colorado, a dorit să afle cât de jos poate să coboare temperatura unei substanţe cu ajutorul laserelor. Pentru realizarea experimentului au utilizat o membrană de aluminiu de 20 de micrometri lăţime şi 100 de nanometri grosime.
Materialul a fost răcit până la o temperatură de 0,00036 Kelvin, cea mai apropiată temperatură de zero absolut (0 Kelvin). Conform cercetătorilor, bucata de material a devenit de 10.000 mai rece decât adâncul şi întunecatul vid spaţial.
,,Este mult mai rece decât orice temperatură care s-ar putea produce în mod natural, oriunde în Univers,'' afirmă principalul cercetător John Teufel.
Tehnica ar putea ajuta la construirea mai eficientă a supercomputerelor cuantice. Tehnologia utilizează qubiţi pentru stocarea informaţiilor. Zgomotele generate de orice sursă ar putea provoca vibrarea componentelor din interiorul supercomputerelor cuantice, astfel informaţia ar fi distorsionată şi s-ar produce erori. Cu ajutorul laserelor, componentele ar putea ajunge la cea mai joasă temperatură, astfel atomii ar rămâne stabili.