"Cel mai important fenomen astronomic vizibil din țara noastră va avea loc pe 7 august 2017, când o să putem observa o eclipsă parțială de Lună", se spune în comunicat.
Conform sursei citate, în 2017 vor avea loc mai multe fenomene astronomice importante, vizibile atât în România, cât și pe glob.
Printre acestea se numără eclipsa de Lună prin penumbră din 11 februarie (fenomen vizibil din România), eclipsa inelară de Soare din 26 februarie 2017 (fenomenul nu este vizibil din România), eclipsa totală de Soare din 21 august (fenomenul nu este vizibil din România).
Alte fenomene astronomice vor avea loc pe: 12 ianuarie — planeta Venus la elongație estică maximă (vizibil pe cerul de seară); 20 martie — echinocțiul de primăvară; 7 aprilie — planeta Jupiter la opoziție (vizibilă toată noaptea); 15 iunie — planeta Saturn la opoziție — (vizibilă toată noaptea); 21 iunie — solstițiul de vară; 12 — 13 august — maximul curentului de meteori Perseide (ZHR = 60 — 100); 22 septembrie — echinocțiul de toamnă; 13 — 14 decembrie — maximul curentului de meteori Geminide (ZHR = 120); 21 decembrie — solstițiul de iarnă.
Pe parcursul acestui an, cu prilejul celor mai importante fenomene și evenimente astronomice, Observatorul Astronomic și Planetariul din cadrul Muzeului "Vasile Pârvan" vor organiza activități cu publicul, pentru a populariza și promova astronomia, se mai arată în comunicat.