Măsura instituită de Ministerul Justiției asigură astfel protecție victimelor și face posibilă monitorizarea poziției agresorului. Inspectoratele de poliție din Olt și din Severin au intrat deja în posesia dispozitivelor. In prezent peste 6.700 de persoane se află sub măsura controlului judiciar.
Brățara electronică a devenit o realitate și în România
Prin noul sistem, persoanele aflate în arest la domiciliu sunt monitorizate strict pentru a nu mai încălca măsura legală.
„Este alcătuit din această brățară și două telefoane mobile. Acestea sunt inscripționate pe spate. Pe acesta scrie Pure Track și va fi înmânat agresorului, iar acesta, Pure Protect va fi înmânat victimei. Agresorului, împreună cu acest telefon îi va fi înmânată și această brățară. Ea se montează la gleznă.”, a declarat Lidia Dorobanțu - Ofițer coordonator violență domestică Serviciul de Ordine Publică.
Pentru că sistemul monitorizează atât locația victimei, cât și pe cea a agresorului, oamenii legii sunt alertați în timp real în cazul în care distanța minimă obligatorie nu e respectată.
„În momentul în care este declanșată, orice fel de tip de alertă vor fi îndrumate către organele de ordine publică care se află în serviciu să intervină, în primul rând pentru protecția victimei, iar apoi pentru stabilirea locației unde se află agresorul.”, a adăugat Lidia Dorobanțu.
Cei aflați în arest la domiciliu primesc încă un dispozitiv.
„Ce vine în plus este acest senzor, care în termeni de specialitate se numește beacon, care emite un semnal în baza căruia se delimitează un perimetru.”, spun specialiștii.
Anul acesta, nicio persoană care a cerut instituirea protecției prin brățara electronică montată agresorului nu a mai fost victima vrunei infracțiuni.