Ideea că echipajul unei nave cu destinația Marte ar trebui să fie format doar din femei nu este deloc nouă, primele analize în acest sens datând din anii '50 ai secolului trecut, la începuturile erei spațiale, scrie Science 1st.
Argumentele de la vremea respectivă erau că femeile ocupă mai puțin spațiu și se presupune că își consumă resurse de susținere a vieții într-un ritm mai lent, ceea ce înseamnă că elementele esențiale precum apa, alimentele și oxigenul ar dura mult mai mult.
Ulterior, studiul s-a pierdut printre arhive, iar ideea li s-a părut unora depășită. Recent, un nou raport științific a arătat că estimările nu erau greșite și că numai din economia de hrană pentru circa 1000 de zile, cât este estimat să dureze călătoria, s-ar ridica la 150 de milioane de dolari.
Adversarii ideii argumentează că astfel de misiuni nu ar trebui gândite strict în termeni de cine consumă mai puțin și ocupă mai puțin spațiu, ci mai degrabă cât de bine antrenat și de performant este echipajul.
Mai mult, sunt și alte metode de a reduce „greutatea și volumul” oamenilor dintr-o navă spațială, fără a se baza doar pe femei, cum ar fi selectarea unor bărbați de talie mai mică, exact cum se proceda în anii `50-`60.
Nu numai că acest lucru poate duce la discriminare, dar înseamnă, de asemenea, că s-ar putea să nu trimiți neapărat cei mai buni oameni pentru misiunea pe Marte.