O estimare a autorilor studiului arată că, între 1990 și 2010, au fost extrase 2.150 de gigatone de apă, echivalentul creșterii nivelului oceanelor planetare cu 6 milimetri, scrie în revista Geophysical Research Letters.
Pentru că mare parte din această cantitate a fost relocată, planeta s-a dezechilibrat, iar axa de rotație s-a înclinat spre est. Teoria a fost descoperită abia în 2016, când noile tehnici au făcut posibile simulări computerizate extrem de complexe.
În cadrul acestora, înclinarea reală a axei nu corespunderea cu cea din simularea computerizată, care lua în calcul doar deplasarea și topirea ghețarilor polari. Abia când s-a adăugat cantitatea estimată a extragerilor de apă, rezultatele au început să semene.
Autorii studiului subliniază faptul că, în mod normal, axa de rotație oscilează anual cu câțiva metri, subliniază cercetătorii NASA. În concluzie, cu cei 80 de centimetri în plus, nu trebuie să ne facem griji că vor fi efecte majore, în special în ceea ce înseamnă modificarea anotimpurilor.
În schimb, avertizează aceștia, pot influența clima, odată cu creșterea nivelului mărilor și oceanelor.