Autorii studiului consideră că descoperirea lor ar putea conduce la dezvoltarea unor tratamente noi pentru o serie de afecţiuni, precum stresul posttraumatic, informează dailymail.co.uk.
Deşi controversată şi utilizată de multe decenii, ECT este în continuare folosită cu regularitate pentru a trata cazurile de depresie severă.
Metoda implică trecerea unui flux electric prin creier, cu scopul de a induce o convulsie cerebrală, pentru a atenua depresia.
ECT este administrată sub anestezie generală, iar pacientului îi sunt administrate substanţe cu rol de relaxare a muşchilor, pentru ca trupul să nu fie cuprins de convulsii în timpul tratamentului, potrivit Mediafax.
Nimeni nu cunoaşte cu certitudine motivul exact pentru care această terapie funcţionează şi există mai multe teorii care încearcă să explice fenomenul.
Anumiţi specialişti cred că ECT atenuează simptomele neplăcute prin modificarea tiparului de circulaţie a sângelui prin creier, în timp ce alţi experţi sunt de părere că metoda este eficientă deoarece eliberează anumite substanţe chimice la nivelul creierului.