SOCI 2014. Liviu Cepoi a declarat că o sanie este personalizată şi că poate fi reparată de pe o zi pe alta.
"Este o situaţie foarte grea pentru sporturile de iarnă. Cred că au plecat cu puţină neşansă. Alexandru Teodorescu şi Radu Şovăială au fost al doilea echipaj de rezervă.
La sanie, orice sportiv vine cu sania lui, mai vine cu coarne de rezervă şi cu patine care trebuie să le schimbe. Şi dacă ar fi avut o altă sanie nu poţi să o foloseşti imediat. O sanie poate fi reparată de pe o zi pe alta. Nu ştiu ce tehnicieni şi antrenori sunt.
Proba de dublu la sanie este foarte grea. Sania este greu de controlat.", a declarat fostul sportiv.
Liviu Cepoi consideră că nu mai avem sportivi de performanţă.
"Se practică amatorismul din ce în ce mai mult: un ochi îmi râde cu gândul la ediţiile frumoase la care am participat, iar acel ochi care plânge este din cauza acestor rezultate slabe. Atât timp cât în juriu migrează oameni care nu practicat în viaţa lor niciun sport. Dacă Federaţiile se comportă ca o agenie de turism, nu vom ajunge niciodată la un rezultat. Ţinta noastră ar trebui să fie ţările puternice ca Germania, SUA.
Eu am participat la 4 ediţii ale JO. Am avut o sanie din 1987. Au fost 11 ani pe care am fost pe aceeaşi sanie. Sania, ca obiect nu îl găseşti în Farmacie. O sanie de înaltă perforanţă trebuie tăvălită să te dai un sezon, două, să o reglezi. O sanie costă până în 10.000 de euro. Dacă nu ai o pregătire în ţară, degeaba.", a mai concluzionat Cepoi.
Alexandru Moldoveanu, fost sportiv la sanie, a declarat că o sanie este personalizată.
"Băieţii sunt foarte dezamăgiţi şi supăraţi. A fost o răsturnare destul de gravă, sania nemaiputând fi reparată.
Noi, în urmă cu nouă ani, ne antrenam pe pârtia de la Sinaia, care acum este impracticabilă, cu nişte echipamente de la Federaţie şi ne cumpăram nişte sănii medicocre, de la alte echipe.
Nu există acest termen de sanie de rezervă. O sanie este personalizată. Trebuie să o înveţi. Nu o scoţi din ţiplă să te dai. Este un sport de foarte mare vitez, la 140 de km este foarte periculos. Se calculzează în miimi de secunde, în funcţie de care se face reglajul saniei.
Ei puteau să aibă încă 10 sănii, nu conta. Din moment ce nu s-au dat pe ele nu le ra de folos. La aceste sporturi trebuie să fii foarte pregătit, trebuie să ai un tehnician care să se priceapă la orice ruptură, sania este făcută din lemn şi fibră de sticlă.", a spus Moldoveanu.