Justin Gatlin, care a mai fost campion al lumii, în 2005, la 100 m şi 200 m, dar a lipsit multă vreme, mai bine de 4 ani, în urma unor suspendări pentru dopaj, a revenit la 35 de ani în prim-planul acestei probe, dominată în ultimul deceniu de Usain Bolt, dar şi de alţi sprinteri jamaicani.
Cu un start slab, probabil din teamă de a nu repeta episodul de la CM de la Daegu, din 2011, când a fost descalificat pentru plecare prematură, Usain Bolt a pierdut 2-3 metri în prima parte a cursei, nemaiputând recupera pe final, un insucces primit, însă, cu simpatie de cei peste 50.000 de spectatori. Jamaicanul a anunţat înainte de aceste Mondiale că va fi ultimul concurs de atletism din cariera sa.
În proba feminină de 10.000 m, campioana olimpică şi deţinătoarea recordului lumii, etiopianca Almaz Ayana, s-a încoronat campioană mondială şi în această probă, după ce la Beijing obţinuse aurul la 5.000 m, după o cursă în care a depăşit cu cel puţin un tur aproape toate adversarelor. Ayana a fost cronometrată în 30min.16sec32/100, depăşind-o cu peste 45 de secunde pe medaliata cu argint, compatrioata ei Tirunesh Dibaba - 31sec02min.69/100, în timp ce medalia de bronz a revenit kenyencei Agnes Tirop, în 31min.03sec50/100.
Săritura în lungime masculin s-a încheiat cu victoria sud-africanului Luvo Mayonga, cu o săritură de 8,48 m, medalia de argint a revenit americanului Jarrion Lawson, cu 8,44 m, bronzul fiind câştigat de un alt atlet din Africa de Sud, Ruswahl Samsaai, cu 8,32 m. Unul dintre concurenţii care evoluează sub drapel neutru, rusul Aleksandr Menkov, a terminat al 4-lea, cu 8,27 m.
La aruncarea discului masculin, lituanianul Andrius Gudzius şi-a adjudecat titlul mondial la doar 2 centimetri distanţă de ocupantul locului secund, o victorie pe cât de spectaculoasă, pe atât de surprinzătoare. Noul campion al lumii a cucerit medalia de aur cu 69,21 m, urmat de suedezul Daniel Stahl - 69,19 m, în timp ce medalia de bronz a fost câştigată de americanul Mason Finley - 68,03 m.
Neaşteptată a fost în această probă absenţa de pe podium a aruncătorilor polonezi, care au dominat calificările, deţinătorul titlului, de la Beijing-2015, vicecampion olimpic Piotr Malachowski, clasându-se acum doar pe locul 5, cu 65,24 m.
Duminică, în ziua a treia a competiţiei, Andrei Gag va concura în finala probei de aruncarea greutăţii, în care s-a calificat sâmbătă, cu al 11-lea rezultat (va intra în arenă în reuniunea de seară), iar dimineaţă sunt programaţi alţi atleţi români - maratonistul Marius Ionescu şi maratonistele Paula Todoran şi Liliana Dragomir, precum şi, pe pista Stadionului Olimpic, Bianca Răzor, la 400 m plat.