De-a lungul anilor, mari atleți români au demonstrat că atât spiritul nostru competitiv, ambiția autohtonă și natura muncitoare, dar bineînțeles și talentul pur, formează o imagine care nu poate fi umbrită de niciun fel de circumstanțe. Amprenta lor a fost lăsată pe multe sporturi, creându-se astfel niște legende. Începutul începuturilor e marcat de momentul în care Nadia Comăneci a devenit prima persoană care a marcat un 10 perfect la Jocurile Olimpice. Acest 10 perfect se referă la un scor de 10,00 pentru o singură rutină în gimnastică și era considerat la acele vremuri ca fiind de neatins, mai ales la Jocurile Olimpice. Pe lângă faptul că a obținut o premieră, Nadia Comăneci a reușit să schimbe lumea gimnasticii în bine. După acest prim 10, a mai primit încă alte șase astfel de note perfecte la aceeași ediție, pe lângă câștigarea a trei medalii de aur. Prin urmare, nu este de mirare că este renumită la nivel mondial și încă reprezintă un model pentru gimnaste de pretutindeni.
Poate chiar fiecare român știe despre triumful Nadiei, dar cu siguranță nu toți cunosc detaliile și motivele pentru care ea a fost în top. Pe lângă această mare legendă din sport, există și alți români care se disting în prezent în medii internaționale, în turnee, campionate și competiții de mare renume. În 2017, Alexandru Papazian, a adus țara noastră pe podiumul pokerului, când a câștigat prima brățară WSOP românească. Pentru orice pasionat de acest sport care ar dori să aibă șansa de a avea rezultate bune la ediția 2020 a acestui turneu, există posibilitatea de a câștiga drumul spre Las Vegas, oferit de 888 poker. Cum astăzi sunt mulți adepți ai pokerului, există posibilitatea de a exista multă competivitate, dar tocmai din competiții strânse rezultă cei mai buni câștigători. În funcție de definiția pe care fiecare vrea să o dea sportului, pokerul, la fel ca și șahul, pot fi considerate sporturi; acel tip de sporturi “sedentare”, deoarece implică un minim efort fizic - mișcările mâinilor.
Când vine vorba de sport, numele țării noastre este asociat cel mai adesea cu Simona Halep. Și acest lucru se întâmplă pe bună dreptate. Este cunoscută ca prima jucătoare româncă de tenis care a devenit numărul 1 mondial, acest lucru având loc mai exact în anul 2017. Acum este singurul superstar sportiv activ cu care ne putem mândri și de aceea, ori de câte ori ia parte la un meci mai mare, stăm cu sufletul la gură și urmărim orice mișcare. Maniera sa de a juca s-a îmbunătățit în mod constant, iar voința și determinarea o însoțesc mereu și o diferențiază în peisajul acestui sport. Dar înainte de Simona, primul jucător de tenis profesionist numărul 1 mondial a fost Ilie Năstase, menținându-și acest titlu de pe 23 august 1973, până pe 2 iunie 1974. Pe lângă acest mare rezultat, el este și unul dintre cei zece jucători din istorie care a câștigat peste 100 de titluri profesionale ATP și nu mai puțin de șapte titluri de Grand Slam. Poate tocmai de aceea și-a câștigat locul în Sala Internațională a Tenisului, care se află în Rhode Island, în Statele Unite și onorează atât jucătorii, cât și alți contribuitori la acest sport. Și în cazul în care aceste aspecte ajung să fie cunoscute chiar și de un străin care se documentează cu privire la personalitățile României, faptul că este și primul jucător masculin care a câștigat titlul la Openul Francez în 1973, fără a pierde un set, nu îl știe chiar oricine.
O altă legendă pe care toată lumea o cunoaște drept Gică Hagi este un fost jucător profesionist de fotbal, considerat unul dintre cei mai buni atacanți din mijlocul Europei în anii ‘80 și ‘90. Pentru mulți români, el este supranumit și Regele în fotbal, fiind poreclit „Maradona Carpaților”. A primit cu mândrie premiul Fotbalistului Român al Anului de șapte ori, a jucat în trei Cupe Mondiale FIFA și trei Campionate Europene UEFA, reușind să înscrie 35 de goluri atunci când reprezenta România. Este considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști în viață și unul dintre cei mai mari jucători ai secolului al XX-lea .
Cristina Neagu este un alt nume asociat cu succesul, cu țara noastră și cu acest concept de numărul 1. A fost desemnată de patru ori până acum, cea mai bună handbalistă a lumii și nu e de mirare că se află în atenția publicului larg.
Fără îndoială, sporturile definesc România. Cei care au reușit să aibă atât de mult succes în sportul pe care îl practică și căruia se dedică în totalitate, reușesc să fie niște modele pentru fiecare locuitor al acestei țări. Sunt o rază de inspirație și un model de urmat în orice domeniu. Ei nu sunt acolo pentru public pentru a transmite ideea că performanța în sport e pentru oricine, dar că performanța poate fi atinsă în ceea ce îți face ție ziua mai plină. Pentru că entuziasmul în ceea ce faci e cel care te pune în mișcare și nu te lasă deloc să stai pe loc. Oricând e loc de mai bine și ceea ce nu ai putut face ieri, nici azi, poate fi dus la îndeplinire mâine.