În opinia preşedintelui COSR, Alin Petrache, interzicerea intonării imnului naţional la începutul competiţiilor interne ar fi "o greşeală". Imnul, ca şi drapelul naţional, are o semnificaţie importantă pentru sportivi, a declarat Petrache la Realitatea TV.
"Cred că imnul naţional e o formă de mândrie naţională. Cred că imnul naţional şi drapelul naţional sunt, poate, cele mai importante lucruri pentru un sportiv de înaltă performanţă, sportiv de elită, sportiv care participă în competiţii sub acest tricolor de care vorbim de câteva zile", a explicat preşedintele COSR.
"Eu cred că intepretretarea legii e un pic cam dură. E adevărat, avem voie să ascultăm imnul naţional şi trebuie să-l ascultăm la întâlnirile internaţionale - mi se pare normal, e un lucru obligatoriu - , dar cred că putem să-l fredonăm oricând ne dorim lucrul acesta. (...) Eu cred că imnul naţional trebuie să rămână simbolul nostru şi reprezintă o formă de mândrie naţională pe care nu trebuie să o uităm niciunul dintre noi", a adăugat el.
Petrache a arătat că intonarea imnului naţional la anumite evenimente sportive este, deopotrivă, importantă pentru tinerii din ziua de azi.
"Cu siguranţă este un lucru benefic pentru societatea şi tineretul nostru, un tineret puţin debusolat de ceeea ce înseamnă această tranziţie pe care o tot parcugem de 25 de ani. Mă gândesc cu tristeţe la domnul Brucan, care a spus că vom aveam nevoie de 20 de ani. Iată că s-au scurs deja 25 de ani şi n-am trecut de impasul în care se află această societate românească. Iar eu cred că această societatea românească nu poate ieşi din aceste probleme pe care le avem, acest tematici pe care le dezbateţi de zi cu zi, decât prin aplicarea acestor valori româneşti. Valori pe care sportul şi educaţia le promovează", a mai comentat preşedintele COSR, Alin Petrache.
MTS: "Intonarea imnului naţional se face doar înaintea competiţiilor sportive oficiale internaţionale"
Săptămâna trecută, Ministerul Tineretului şi Sportului a trimis o notificare federaţiilor naţionale, în care le avertiza că, potrivit legii, intonarea imnului naţional se face doar înaintea "competiţiilor sportive oficiale internaţionale în care este reprezentată România".
"Imnul naţional al României se intonează în mod obligatoriu pe stadioane şi alte baze sportive, cu ocazia desfăşurării competiţiilor sportive oficiale internaţionale în care este reprezentată România; Imnul naţional al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter internaţional, împreună cu imnul naţional al României, înaintea acestuia. Nerespectarea dispoziţiilor din Hotărârea Guvernului nr. 1157 din 21.11.2001 constituie contravenţie în temeiul art. 24 alin. (1) lit. j) din acelaşi act normativ şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.500 – 5.000 lei, iar constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzii se fac potrivit dispoziţiilor art. 24 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1157 din 21.11.2001", se arăta în adresa semnată de Elisabeta Lipă.
Această notificare a fost făcută după un incident petrecut, la 5 ianuarie, la Sfântu Gheorghe, la meciul de baschet feminin Sepsi - U Cluj. Antrenorul bosniac al Universităţii Cluj, Dragan Petricevici, a declarat după meci că el şi echipa lui au fost înjuraţi tot timpul, pentru că după intonarea imnului României şi-a trimis jucătoarele la încălzire, în timp ce formaţia gazdă cânta împreună cu galeria proprie "imnul Ţinutului Secuiesc", relatează Mediafax.
Federaţia Română de Baschet a anunţat, după studierea rapoartelor observatorului şi arbitrilor meciului feminin dintre Sepsi şi U Cluj, că regulamentele federaţiei nu au fost încălcate la acea întâlnire.