Vizer a acordat un interviu canalului tv Euronews în care și-a menținut tonul tăios la adresa Comitetului Internațional Olimpic (CIO), la o zi după ce a fost reales președinte al SportAccord cu prilejul Adunării generale de la Soci (luni, n. red): ''Noi respectăm și recunoaștem Olimpismul și Jocurilor Olimpice.
Dar în spatele lor trebuie să existe un sistem real. Nu aș putea spune că sportivii sunt victime. Dar când vorbim despre beneficiile Jocurilor Olimpice, ale Olimpismului, de evenimente mari, care generează milioane, vom vedea realitatea sportului într-o mulțime de federații internaționale, olimpice și non-olimpice, într-o mulțime de federații naționale și cluburi, pentru că în viața mea m-am confruntat cu realitățile sportului, nu doar cu visele sportului.
Cred că Jocurile Olimpice sunt filmul cel mai prestigios al omenirii și cel mai scump, dar singurul film în care actorii nu sunt plătiți. Și când am să spun actorii, vreau să spun, de asemenea, familiile lor, deoarece acești sportivi își dedică și sacrifică viața pentru un vis și acest vis trebuie, de asemenea, să le susțină existența lor''.
CIO trebuie să devină un sistem curat, care nu apără un grup de lideri, a adăugat Marius Vizer: ''Problema este de a curăța sistemul și de a-l face corect în beneficiul sportului. Nu vrem un sistem care în sine apără un grup specific de lideri sau cardinali ai sportului, pentru că nu avem nevoie de asta și sportul nu are nevoie de asta. Nu-mi pasă dacă unii oameni se tem să spună asta, dar eu o pot spune. Nu avem nevoie de cardinali ai sportului. Nu avem nevoie de papi. Avem nevoie de lideri corecți, care sunt exemple în sport, prin atitudinea lor, comportament, măsuri, acțiuni, inițiative, strategii și viziuni''.
Vizer, care este și președintele Federației Internaționale de Judo, a criticat apoi reacția CIO la discursul său de la Adunarea Generală a SportAccord și presiunile făcute pentru retragerea din această organizație a federațiilor internaționale de atletism și natație: ''Eu spun realitatea pentru că am trăit în această familie de mulți ani. Deci, în realitate, este vocea federațiilor internaționale și tocmai am exprimat-o într-o zi, într-un mesaj global.
Dar CIO, în loc de a analiza conținutul a ceea ce am spus, ce este adevărat, ce nu este adevărat, ce este următorul pas pentru a corecta acest lucru și pentru a oferi o imagine clară, a început să facă presiuni asupra unora dintre federațiile internaționale să reacționeze, în opinia mea, nu într-un mod corect. Pentru că, nu contează care sunt consecințele pentru mine personal, deoarece nimeni nu poate atinge și ataca sportul meu, niciodată. Nu contează care sunt consecințele, vocea mea este vocea sportului, pentru realitate, pentru corectitudine în sport. Și putem sta împreună pentru a avea un dialog, să corectăm, să adaptăm și să transformăm erorile și virtuțile sistemului pentru beneficiul sportivilor și al societății''.
Marius Vizer susține că a anticipat retragerea unor federații internaționale în urma discursului său, dar nu va renunța la crezul și ideile sale: ''Am fost un soldat și viața mea a fost lungă și plină de dificultăți până în prezent, iar întotdeauna în strategiile mele am versiuni diferite. Deci, mesajul meu este un prim act, dar fiți siguri că sunt pregătit pentru a doua și a treia etapă, nu numai cu discursuri, ci, de asemenea, cu acțiuni și strategii''.
Vizer a reamintit că a solicitat independența reală a TAS, după ce a pierdut o bătălie în urmă cu câțiva ani, singura importantă din viața sa: ''Am pierdut doar o bătălie importantă în viața mea, la Tribunalul de Arbitraj pentru Sport de la Lausanne în urmă cu câțiva ani, când am pierdut alegerile prezidențiale pentru Federația Internațională de Judo în fața fostului președinte, deși am avut dovezi clare, martori și o mulțime de fapte. Surprinzător, eu am pierdut la TAS. TAS a fost unul dintre punctele importante pe care le-am menționat ieri, acela că TAS trebuie să fie independent, pentru că eu am fost una dintre victimele TAS-ului''.
Sursa: Agerpres