"Voi simți un mare gol în stomac, atunci când nu voi vedea echipa mea. Este ca și cum cineva important lipsește de la petrecere, pentru că nu îți poți imagina o competiție olimpică de gimnastică fără România", a declarat Nadia într-un interviu acordat agenției Reuters, conform Agerpres.
O realitate dureroasă pentru gimnastica românească, în anul în care "Zeița de la Montreal" sărbătorește împlinirea a 40 de ani de la primul "10 perfect" din istoria gimnasticii, pe care Nadia Comăneci l-a primit în timpul Olimpiadei din 1976.
Echipa feminină de gimnastică a României s-a întors cu medalii de la fiecare ediție a Jocurilor Olimpice, începând din 1976, urcând pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Los Angeles (1984), Sydney (2000) și Atena (2004), însă aceste patru decenii pline de succese s-a încheiat cu lacrimi amare, fiind urmate de contraperformanța de la Campionatele Mondiale de anul trecut și ratarea calificării la Olimpiada de la Rio.
"Atunci când o componentă a echipei s-a accidentat, a început o serie de ghinioane, iar celelalte au fost afectate și au intrat în panică. O fată s-a accidentat, iar alta a căzut de pe bârnă, iar apoi nu s-au mai putut opri greșelile", a explicat Nadia.
După ce s-a clasat doar pe locul 13 la Campionatele Mondiale 2015 de la Glasgow, unde doar primele 8 clasate au obținut calificarea automată la JO 2016, echipa României a beneficiat de o a doua șansă, în luna aprilie a acestui an, cu ocazia concursului preolimpic de la Rio, pe care nu a reușit să o fructifice însă.
"În cazul calificărilor de la Rio, pur și simplu nu au avut la dispoziție fetele. Singura componentă cu experiență a fost Ponor, însă ea nu poate face trei exerciții la fiecare aparat", a adăugat Nadia.
"Mulți oameni cred că aceasta este moartea gimnasticii românești, însă eu nu cred că este adevărat. Este doar o situație nefericită pentru moment", a conchis marea campioană română.
Fosta antrenoare a Nadiei Comăneci, Martha Karolyi, care se va retrage după JO 2016 din rolul de coordonator al echipei feminine a Statelor Unite, consider că declinul gimnasticii românești are cauze foarte clare.
"Cred că acest lucru s-a întâmplat pentru că sistemul este rupt. Am dezvoltat un sistem în România care s-a bucurat de un succes foarte mare, continuat pentru un număr de ani, însă nu știu dacă (declinul) a fost din cauza vreunui conflict în cadrul organizației sau dacă a existat vreo interferență guvernamentală. Însă, cumva, au uitat importanța creșterii gimnastelor, pentru a fi gata pentru fiecare olimpiadă. Așa că nu au mai avut gimnaste puternice, care să vină din urmă și să intre în echipa olimpică", a afirmat Martha Karolyi.
Nadia Comăneci speră ca această neparticipare la JO 2016, unde se vor întrece echipe precum Statele Unite, Rusia, China sau Marea Britanie, să reprezinte un apel la trezire pentru gimnastica din țara noastră.
"După Revoluție, am avut de asemenea unele dificultăți, însă am reușit să le depășim. Recuperarea va fi lentă, însă nu mi-am pierdut întrecerea în gimnastica românească", a mai spus ea.
În absența echipei, care are în palmares trei titluri olimpice, Cătălina Ponor va reprezenta singura speranță a gimnasticii românești la o medalie, în concursul individual de la Rio.
În vârstă de 29 ani, Cătălina Ponor are în palmares trei medalii olimpice de aur, iar la Rio va fi portdrapelul delegației României la ceremonia de deschidere.