Candidații la președinția COSR, prezentați într-o EDIȚIE SPECIALĂ a emisiunii OAMENII REALITĂȚII

Friday, 16 May 2014, 17:37, Sursă: REALITATEA.NET

Cele trei nume grele ale sportului românesc, care candidează la președinția Comitetului Olimpic și Sportiv Român - Alin Petrache, Elisabeta Lipă și Octavian Bellu- sunt invitații realizatorului Realitatea TV Dorin Chioțea la o ediție specială a emisiunii OAMENII REALITĂȚII, care se va difuza săptămâna viitoare, sâmbătă, 24 mai, de la ora 18.30.

Cine sunt aspiranții la cea mai înaltă funcție în sportul din România care si-au depus la termen candidaturile pentru presedintia Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR)? În prezent, aceștia îndeplinesc următoarele funcții:

- Alin Petrache, președintele Federatiei Române de Rugby și deputat în Parlamentul României

- Elisabeta Lipă, comandant al Clubului Sportiv Dinamo București și președinte al Federației Române de Canotaj

- Octavian Bellu, director al Academiei Olimpice de Excelență din cadrul COSR și antrenorul principal al lotului olimpic de gimnastică al României.

Postul de președinte al COSR a devenit vacant după demisia lui Octavian Morariu care a deținut această funcție timp de 10 ani. El a decis să renunţe la şefia COSR pentru a se dedica activităţii din cadrul Comitetului Internaţional Olimpic. Octavian Morariu a fost ales, la 1 aprilie, în Comisia pentru Programul Olimpic şi în Comisia pentru Relaţii Internaţionale ale Comitetului Internaţional Olimpic. El a devenit oficial membru al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), la reuniunea de la Buenos Aires, ce a avut loc la 10 septembrie 2013.

La anunțarea demisiei, Octavian Morariu și-a anunțat susținerea pentru Alin Petrache, actualul președinte al Federației Române de Rugby: "Trebuie să fie o persoană implicată în mișcarea olimpică, care cunoaște mișcarea olimpică foarte bine, care a avut responsabilități în cadrul sportului, un fost mare sportiv, care a ocupat funcții în lumea sportului, o persoană care stăpânește și două limbi de circulație internațională, trebuie o persoană cu adevărat reprezentativă. Din cele două nume pe care le-ați menționat, pentru că îl cunosc foarte bine și pentru că avem o relație sportivă foarte veche, Alin îndeplinește aceste criterii".

Pe lângă Octavian Morariu, Alin Petrache are susținerea noii generații din sportul românesc, președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu și președintele Federației Române de Handbal, Alexandru Dedu, declarând că își sprijină colegul de generație în cursa pentru președinția COSR.  "Îl susțin pe Alin Petrache pentru funcția de președinte al COSR. Rezultate obținute în acest timp ca președinte al Federația Română de  Rugby și contribuția lui la dezvoltarea sportului românesc, îl recomandă pentru această funcție", a spus Răzvan Burleanu într-o conferință de presă care a avut loc la finalul lunii trecute. " Alin Petrache, în cei 5 ani de când este la președinția FR de Rugby, a făcut ceea ce vreau eu să fac la handbal: a reușit să pună federația pe picioare, are o bază sportivă modernă și nemaipomenită. Sunt invidios pe el și pentru că a făcut din rugby un brand. Ținând seama de faptul că Alin Petrache este mai tânăr, din generația mea, vorbim aceeași limbă și avem cam aceleași idei, eu voi merge pe mâna lui Alin Petrache'', a declarat Alexandru Dedu pentru AGERPRES.

Alexandru Dedu anticipează o luptă strânsă între cei trei candidați, dar consideră că Alin Petrache este opțiunea cea mai potrivită și prin experiența sa de parlamentar: ''Este greu de spus, pentru că vorbim despre trei personalități, dar eu cred că ar fi bine în momentul de față să votăm un manager, un om care poate să aibă timp să ducă la îndeplinire cea ce-și propune. Prin faptul că are relații în mediul politic poate fi de mare ajutor pentru sportul românesc. Totul în lumea asta se face cu oameni și prin oameni. Dacă ai uși deschise și oamenii te cunosc personal, e posibil să ne îndeplinim dorințele apropo de sport''.

În schimb, Octavian Bellu este susținut de Dan Voiculescu, patronul trustul INTACT și Ion Țiriac. Ziarul " Jurnalul Național" i-a adresat recent un articol omagial lui Octavian Bellu, unul care l-ar face să pălească de invidie și pe Dan Voiculescu, fondatorul trustului Intact. Și anunță public că susține candidatura acestuia, într-un articol aflat în deschiderea ediției de print a Jurnalului Național.

"Cea mai importantă veste în sportul românesc a apărut la sfârşitul săptămânii trecute. După o îndelungată analiză, Octavian Bellu s-a hotărât să intre în cursa pentru preşedinţia Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Omul care din 1990 şi până în prezent, cu mici întreruperi cauzate de indiferenţa celor din jur, a fabricat în laboratorul miraculos de la Deva peste 300 de medalii olimpice, mondiale şi europene pentru gimnastica feminină din România vrea să se implice la cel mai înalt nivel", scrie Jurnalul Național, care își continuă apoi omagiul. Surse din lumea sportului susțin că Bellu ar fi omul pe care ar miza și Ion Țiriac.

Gazeta Sporturilor, tot din trustul media al lui Dan Voiculescu, la rândul său, acuză presupuse presiuni politice asupra Elisabetei Lipă, posibilă candidată, care s-ar face în favoarea principalului contracandidat al lui Bellu, actualul vicepreședinte al COSR, Alin Petrache. Numai că Lipă respinge ferm acuzațiile din GSP. "Domnul vice-prim-ministru Oprea nu m-a chemat la dumnealui să-mi spună 'Nu candida'. Nu există așa ceva. Nu am discutat, nici nu ne-am văzut, nu n-eam văzut față în față, nu am avut nicio discuție cu domnul vice-prim-ministru", a declarat Lipă pentru Realitatea TV.

Elisabeta Lipă a mai declarat la depunerea candidaturii "Mi-am depus candidatura pentru că am multe arătat şi de demonstrat, eu sunt o fire ambiţioasă şi nu pot sta deoparte. Acum suntem la jumătatea ciclului olimpic, am o strategie pe care am depus-o la COSR, dar nu pot concepe să se spună că la Jocurile Olimpice (n.r. - de la Rio) va fi un dezastru. Trebuie să fim atenţi la ce cuvinte folosim pentru că trebuie să impulsionăm sportivii. Ce rezultat să aşteptăm de la sportivi când li s-a pus deja o etichetă? Nu pot spune că ceea ce s-a făcut până acum nu a fost bine, dar sunt lucruri pe care le voi face pentru a fi mai bine".

Nu pierdeți emisiunea OAMENII REALITĂȚII de sâmbătă, 24 mai, unde puteți vedea argumentele fiecărui candidat în aceste alegeri extrem de importante în sportul românesc.

 

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Homepage