”Trebuia să luăm atitudine faţă de ceea ce se întâmplă în sportul românesc, nu putem sta deoparte când asistăm la asemenea decădere, după ani de zile de rezultate excelente aduse României. Avem speranţe că se va schimba ceva după apelul nostru”, a declarat Cristian Gaţu, pentru News.ro.
Cei 60 de campioni europeni, mondiali şi olimpici au semnat, joi, un apel către preşedintele Klaus Iohannis, către prim-ministrul Dacian Cioloş, dar şi către senatorii şi deputaţii din Parlament, prin care cer sprijin pentru salvarea sportului românesc.
”Cu locul 47 ocupat de delegaţia ţării noastre la Jocurile Olimpice de la Rio, sportul românesc a înregistrat cel mai slab rezultat din întreaga istorie a participării sale la Olimpiadele moderne. O contraperformanţă care indică pragul inacceptabil până la care a coborât mişcarea noastră sportivă, în decursul ultimului sfert de secol. Este rezultatul direct al dezinteresului şi superficialităţii cu care autorităţile centrale şi locale au tratat în toţi aceşti ani un domeniu care adusese prestigiu şi glorie României”, se arată în acest apel.
Semnatarii lui trag un semnal de alarmă asupra faptului că ”abandonarea educaţiei fizice şi a sportului la periferia preocupărilor factorilor decizionali, cu efecte dramatice la nivelul tinerei generaţii şi al sănătăţii întregii populaţii, situează deja România în topul european al obezităţii, în condiţiile în care cel mai recent studiu Eurostat ne plasează pe chiar primul loc în clasamentul deceselor determinate de boli cardiovasculare”.
”O consecinţă firească a faptului că, din peste 3.000.000 de elevi care s-au aliniat la deschiderea noului an şcolar, doar circa 10-12.000 sunt angrenaţi şi în practicarea unei discipline sportive, ceea ce reprezintă, efectiv, întreaga bază de masă a sportului de performanţă. Iar la vârf trebuie notate prăbuşirile unor sporturi tradiţionale, precum gimnastica, atletismul, handbalul, caiacul-canoe şi tirul”.
În consecinţă, apelul este făcut pentru a susţine lansarea urgentă a unui Program Naţional, componentă esenţială a “Proiectului de ţară“, prin ridicarea problematicii legate de sănătatea populaţiei, mişcarea fizică, educaţia fizică, sportul de masă şi de performanţă la nivelul unui domeniu de interes naţional.
”Suntem un grup de performeri ai sportului românesc, foşti campioni şi medaliaţi mondiali, olimpici şi europeni, din mai multe discipline de tradiţie, îngrijoraţi de felul în care s-a deteriorat mişcarea noastră sportivă. Ne-am hotărât să strângem rândurile şi să tragem acest disperat semnal de alarmă, solicitându-vă o întâlnire, pentru a examina împreună situaţia-limită a sportului românesc şi pentru a căuta căi şi soluţii de îndepărtare a erorilor care au condus la criza actuală. Totodată, reamintim că sportul este unul dintre cei mai importanţi vectori de imagine ai unei ţări, sportivii numărându-se printre emisarii de vârf ai naţiunii”, se mai arată în apelul campionilor români.
Aceştia consideră că, după o lună de la încheierea Jocurilor Olimpice ”se păstrează o tăcere suspectă, atât în privinţa rezultatelor modeste, cât şi a cauzelor acestora, iar asumarea responsabilităţii lipseşte, inclusiv în ceea ce priveşte cazurile de dopaj, care au subţiat delegaţia sportivă deplasată la JO şi, implicit, rezultatele de acolo”.
În continuare, semnatarii apelului conturează câteva principii care ar trebui să stea la baza salvării sportului românesc de performanţă, iar printre acestea se numără, idicarea mişcării fizice, a educaţiei fizice şi a sportului la rang de politică naţională, legată nemijlocit de gradul de sănătate fizică, morală şi socială a întregii populaţii; reconsiderarea rolului educaţiei fizice şi a sportului în procesul de învăţământ şcolar şi universitar; relansarea manifestărilor sportive naţionale cu caracter de masă, ca principală bază de selecţie pentru sportul de performanţă; un pachet de măsuri pentru susţinerea şi încurajarea sportului de performanţă, la nivel de asociaţii, cluburi şi federaţii, cu prioritate acordată disciplinelor olimpice, printr-o lege a fiscalizării cât mai clară şi mai atractivă; încurajarea tuturor iniţiativelor private de susţinere a sportului de performanţă şi îmbunătăţirea Legii sponsorizării printr-o corectă structură a Codului fiscal, în asemenea măsură încât să aibă un caracter cu adevărat stimulativ pentru mecenat; acordarea unor înalte distincţii de stat sportivilor şi antrenorilor care obţin titluri şi medalii olimpice, mondiale şi europene; înfiinţarea posturilor de consilieri pentru sport atât la Preşedinţia României, cât şi la cabinetul Primului Ministru; organizarea la finele fiecărui an a “Galei Sportului Românesc”, în care să fie premiate cele mai bune performanţe internaţionale, cele mai ample acţiuni de masă, iniţiativele private de succes.
În finalul apelului se arată că este necesară demararea ”urgentă” a unui program naţional destinat copiilor şi tinerilor, cu începere de la grădiniţe, şcoli generale, licee şi universităţi,pentru a putea evita adâncirea situaţiei dramatice din momentul de faţă, vecină cu genocidul, asigurând astfel sănătatea şi dezvoltarea armonioasă a generaţiilor viitoare, conform news.ro.
Lista celor 60 de multipli campioni români care semnează şi susţin acest apel este deschisă de Nadia Comăneci, iar alături de ea se mai află, printre alţii, Ivan Patzaichin, Ilie Năstase, Ion Ţiriac, Cristian Gaţu, gimnaste din mai multe generaţii, precum şi canotoare şi campioni mondiali din handbal, Ana Pascu, Maricica Puică, Toma Simionov, fosta judoka Alina Dumitru, Carmen Bunaciu, dar şi proaspăta campioană olimpică la spadă, Ana Maria Popescu, Dan Grecu şi Camelia Potec.