"Decizia celor de la WADA (Agenția Mondială Antidoping) ne surprinde. Nu e o problemă însă, nu sunt primele surprize care vin din partea WADA. Nu e o notificare care ne bucură, este o bâlbâială. Consider că înainte de a fi pus o substanță dopantă pe acea listă interzisă cred că ar fi trebuit calculat clar timpul de excreție al acestei substanțe, pentru a nu mai avea bâlbâiala din această perioadă", a afirmat Petrache, preluat de Agerpres.
Cei 12 sportivi români calificați la JO 2016 și depistați cu meldonium vor afla miercuri dacă COSR le va permite să reprezinte România la Rio de Janeiro. "Mâine la ANAD vor avea loc din nou niște audieri, iar în clipa în care se va hotărî ne vor transmite. Miercuri noi avem un Comitet Executiv și vom discuta hotărârile WADA și, bineînțeles, cele ratificate de ANAD. În privința celor de la ANAD eu nu-mi fac nicio problemă, iar miercuri noi vom lua deciziile pe care le vom discuta", a adăugat Alin Petrache.
În ultimele luni 12 sportivi români de la atletism și kaiac-canoe, calificați la Jocurile Olimpice, au fost depistați pozitiv cu meldonium: Leonid Carp (canoe simplu și canoe dublu), Andrei Ștefan Strat (canoe dublu), Roxana Borha, Elena Meroniac (kaiac dublu), Traian Neagu, Cătălin Turceag, Daniel Burciu și Petruș Gavrilă (kaiac 4), Mihai Donisan (săritura în înălțime), Claudia Ștef (20 km marș), Daniela Stanciu (săritura în înălțime), Nicolae Soare (maraton).
La 10 iunie, Comitetul Executiv al COSR a votat în unanimitate ca sportivii depistați dopați să nu participe la JO 2016 de la Rio de Janeiro. La momentul respectiv, COSR a anunțat că va reanaliza situația sportivilor depistați pozitiv după ce Agenția Mondială Antidoping (WADA) va clarifica situațiile de dopaj în cazul meldoniumului.
La 30 iunie, WADA a emis o notificare în care a anunțat că pot fi declarați nevinovați sportivii depistați pozitiv cu meldonium cu concentrații mici în cazul prelevării probelor între anumite perioade de timp. Îndrumările WADA, care se bazează pe studii încă nefinalizate, sunt determinate de data de prelevare a urinei și de concentrația urinară de meldonium identificată în proba fiecărui sportiv. De asemenea, Agenția Mondială Antidoping menționează în notificare remisă ANAD (Agenția Națională Antidoping) că, din rațiuni de eficiență, "nu efectuează studii de excreție înainte de a include o substanță în lista interzisă".