Toate autobuzele operatorului de transport în comun din Slatina vor fi electrice, după ce primăria a semnat, la finalul anului trecut un contract de finanţare cu fonduri europene, în valoare totală de peste 25 milioane lei, ce vizează înnoirea parcului de vehicule al companiei Loctrans.
În total vor fi achiziţionate zece autobuze electrice, iar potrivit reprezentanţilro primăriei, opt dintre ele vor intra pe liniile de transport locale, în timp ce două vor sta în autobază, ca rezerve.
Proiectul vizează şi achiziţia a zece staţii de încărcare pentru autobuze.
Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, cu o valoare totală de 25.193.472 lei.
„Toate cele zece autobuze electrice au specificaţii tehnice pentru condiţiile de deal, dotate cu sistem audio-video de informare a călătorilor, sistem de comunicaţii, wifi pentru călători, rampă de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă şi pentru cele care se deplasează cu cărucioarele rulante, butoane de oprire, semnale sonore pentru persoanele nevăzătoare, suport de biciclete în spate”, a declarat primarul Slatinei, Emil Moţ.
Municipalitatea urmează să mai primească încă opt autobuze electrice, în cadrul unui proiect tot cu fonduri europene, accesat de Ministerul Dezvoltării.
„Schimbăm şi trecem pe electric cu totul. La ora actuală, cele zece autobuze sunt suficiente pentru transportul urban din Slatina, dar sunt necesare şi celelalte opt care acum sunt în licitaţie la MDRAP, pentru că oraşul nostru nu va rămâne la acest stadiu, se va extinde, şi vom explica, la momentul potrivit, cum”, a mai spus primarul.
Fonduri europene pentru modernizarea întregului sistem de transport public din Slatina
Tot cu ajutorul fondurilor europene va fi modernizat întregul sistem de transport public din Slatina. Proiectul este finanțat tot prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa 4, prioritatea de investiții 4e și are o valoare totală de 3,094,630.28 lei. Contractul de finanţare a fost deja semnat.
Prin acest proiect se vor realiza două componente.
În primă fază, va fi realizat un dispecerat pentru transportul public local care să integreze funcții precum monitorizarea parcului de vehicule, planificarea serviciilor de transport public, managementul acestuia și controlul vehiculelor de transport public, asigurarea infrastructurii de alimentare pentru vehiculele de transport public electrice
Astfel, se va putea monitoriza starea vehiculului de transport public – capacitatea de a colecta date de la senzori și alte funcționalități de la bordul vehiculelor (parametrii vehiculelor, nr de calatori la bordul vehiculului, alarme de la vehicule transport public, notificări legate de activități ale pasagerilor și notificări de la incidente transmise de pasagerii de la bordul vehiculelor transport public).
Totodată, va fi posibilă estimarea timpilor de călătorie, sosire în stație şi transmiterea informațiilor privind timpii estimați către pasagerii din autobuz.
Sistemul va permite planificarea serviciilor de transport public, monitorizarea infrastructurii și vehiculelor de transport public – stații și vehicule de transport public, dar şi coordonarea activităților de întreținere a componentelor sistemului de transport public.
De asemenea, în cadrul proiectului vor fi achiziţionate stații de încărcare rapidă autobuze electrice. Acestea vor fi amplasate în mai multe puncte cheie din oraş.
Autor: Ionuţ Jifcu