Proiectul de lege a fost inițiat de deputatul silvicultor Havrici Emanuel-Iuliu, fost şef al Ocolului Silvic Stulpicani din Suceava şi membru PSD, fiind susținut şi de alți 9 parlamentari PSD şi ALDE.
Bineînțeles majoritatea amendamentelor admise au fost propuse tot de deputați silvicultori: Ioan Terea (PSD) – fost director al Direcției Silvice Sibiu, Ion Tabugan (PMP, ALDE, Pro Europa şi din nou ALDE...) – fost director al Direcției Silvice Reşița, Tinel Gheorghe (PNL) – cu 3 mandate de parlamentar, fost director al Direcției Silvice Bucureşti.
În loc să îi îngrijoreze siguranța personalului silvic în păduri, sindicaliștii împreună cu inițiatorii legii au pus accent pe protecția în fața legii și protecția financiară.
Un exemplu în acest sens” pot dobândi calitatea de personal silvic persoanele care nu au fost condamnate definitiv pentru infracțiuni din domeniul silvic (art. 106 – 114 din Codul silvic). ”
Pe românește pot dobândi calitatea de silvicultor persoanele condamnate pentru orice altă infracțiune, de exemplu pentru fapte de corupție sau omor calificat. Această intenție de ajutorare a infractorilor este evidentă dacă observăm formularea din vechea reglementare (art. 5 alin. 1 lit. d) în vigoare pună la Legea 234/2019 – cel care urma să fie admis în Corpul silvic trebuia “să nu fi fost condamnat penal pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni “.
Abrogarea articolului 58 din Statutul personalului silvic un alt punct de care vor beneficia toți silvicultorii cercetați penal sau trimişi în judecată. Raportat la acest articol, personalul silvic era asimilat funcționarilor publici. Abrogarea acestei prevederi va avea efecte asupra încadrărilor juridice din dosarele penale – personalul silvic nu mai poate fi încadrat la numeroasele infracțiuni de corupție care impun o calitate specială subiectului activ – aceea de funcționar public – şi nici limitele de pedeapsă nu vor fi majorate cu o treime.
Contactat telefonic președintele Nostra Silva, Bogdan Tudor Todoran – Federația Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România a declarat pentru realitatea.net: “Silvicultorii actuali spun că se revendică de la o tradiție onorabilă a acestei profesii şi am întâlnit mulți silvicultori respectabili şi oneşti. Însă noul Statut al personalului silvic, astfel cum a fost modificat la sfârşitul anului 2019, nu are nicio legătură cu regulile de organizare ale vechiului corp silvic. În realitate este o lege ce instituie privilegii în favoarea acestui corp profesional nemaiîntâlnite la nicio profesie din România şi în discrepanță evidentă cu toate discuțiile din societatea românească cu privire la eliminarea gratificaților, a pensiilor speciale, a regimurilor de salarizare discriminatorii. De exemplu, este incredibil că păgubitul este obligat să plătească avocatul hoțului, al infractorului – angajatorul (ocolul silvic), al cărui buget este alimentat exclusiv de proprietarul de pădure, va plăti avocatul silvicultorului trimis în judecată pentru furt din proprietatea privată! Statutul personalului silvic este neconstituțional şi este un atentat la proprietatea privată forestieră!”
Deputatul Ion Tabugan a ținut să mulțumească, în văzul lumii, colegilor pentru “ziua mare din silvicultura românească “, în care s-a reuşit şi “reducerea vârstei de pensionare” şi instituirea unui “salariu onorabil “, punctând înțelegerea tuturor partidelor asupra acestei legi. Act normativ care aduce privilegii pentru silvicultorii parlamentari: la art. 30 se stabileşte ca personalul silvic care ocupă o funcție de demnitate publică beneficiază de rezervarea postului pe perioada în care ocupă funcția de demnitate publică.
Nici silvicultorul deputat Terea Ioan (PSD) nu s-a putut abține și a recunoscut că la Statut s-a lucrat “împreună cu sindicatele din silvicultură” – practic silvicultorii şi-au făcut propria lege!
“Statutul personalului silvic arată ca un contract colectiv de muncă elaborat de sindicate. Implementarea acestui statut induce o creştere suplimentară de 18-20% a fondului de salarii al Romsilva, necesitând venituri suplimentare de 10-12% din cifra de afaceri. Unele administrații private prevăd o creştere a tarifelor pentru servicii silvice cu aproape 50%. Aplicarea legii, în forma actuală, ar duce la colapsul economic administrațiilor silvice – atât RNP – Romsilva, cat şi administrațiile private. Toate costurile vor fi suportate de proprietarii de păduri – Statul Român sau proprietarii privați. La această provocare domnul ministru Costel Alexe a răspuns cu un populism ieftin, ce duce sectorul forestier la răscruce între colapsul economic şi o reformă brutală.” a spus pentru realitatea.net Cătălin Tobescu, vicepreşedinte Nostra Silva şi lider al Comunității Forestierilor Fordaq.
Așadar grupurile de interese din domeniul silvic au călcat peste cadavrele colegilor morți sau bătuți în pădurile noastre și și-au văzut doar propriile interese fără să țină cont de posibila prăbușire a sistemului.
Autor: Radu Ciobotea